Printre rețetele pregătite în ajun de Craciun, se poate afla și cea de turte cu fiertură de prune, cunoscuta in mod traditional ca scutecele Mântuitorului.
De această dată, Maica Ecaterina este cea care a pregătit o nouă rețetă, potrivită pentru ajunul Crăciunului, și anume scutecele Mântuitorului sau turte cu fiertură de prune. O adevărată delicatesă, pregătită cu ingrediente puține și pași explicați amănunțit, iar ulterior împărtășită publicului larg pe canalul de YouTube TrinitasTV.
Scutecele Mântuitorului sau turte cu fiertură de prune, desert pregătit de Maica Ecaterina
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Colțunași cu brânză și dulceață, rețeta pregătită de Maica Ecaterina. „Puteți adăuga zahăr și arome.”
Ingrediente pentru aluat
- oțet
- 500 g făină
- 150 ml apă
- zahăr/miere, după gust
- 500 g miez de nucă (se poate amesteca cu cânepă)
- sare
- esență de vanilie
- esență de rom
- coajă de portocală
- coajă de lămâie
Ingrediente pentru sirop
- 2,5 l apă
- un praf de sare
- coajă de lămâie
- coajă de portocală
- esență de rom
- esență de vanilie
Mod de preparare
Citește și: Un NOU serial turcesc, în curând, la Kanal D! Joacă un actor turc extrem de cunoscut- kanald.ro
- “Pentru început, avem nevoie de puțin oțet, pentru a fi aluatul mai elastic, un pic de sare, apă și făină, treptat (n.r. se frământă, până se obține aluatul dorit). Nu conține ulei, deoarece ziua de ajunul Crăciunului este o zi de ajunare și preparatele vor fi făcute fără ulei, în acea zi. (…)
- Am pregătit făină, dacă o să ne mai trebuiască în aluat, dar nu ne-a trebuit prea mult și pentru când o să lucrăm foile, iar celelalte ingrediente sunt pregătite pentru umplutura turtelor.
- Aluatul nostru s-a odihnit destul, o să începem să prelucrăm. Nu facem încă mici biluțe (n.r. lungim aluatul ca un rulou, până se subțiază în mod egal). (…) Acum vom face biluțe mici, le pregătim pentru a fi modelate. Le facem în funcție de spațiul pe care îl avem, dacă tigaia noastră este puțin mai mică, o să le facem mai mici. (…)
- Acum începem să le facem (n.r.
- O să facem și prune uscate, o fiertură de prune uscate și în afară de nucă, la această rețetă vom folosi și puțină cânepă, semințe de cânepă. Cânepa la fel, o s-o prăjim puțin, o s-o coacem și apoi o adăugăm în nuca, care deja este coaptă și dată prin râșniță. (…)
- Aici avem apă, pentru siropul pentru turte și în această apă o să punem zahăr, coajă de lămâie și de portocală, esență de rom și esență de vanilie și punem totul pe foc, să se înfierbânte apa și concomitent cu siropul, pregătim și zeama pentru prunele uscate.
- Vom pune puțină coajă de lămâie și de portocală la fiert, un pic de zahăr, cât credem și punem la fiert la foc mic.
- Între timp, s-a copt și turta. (…) Întrucât cânepa este crudă, o vom pune puțin la prăjit într-o tigaie de teflon și o vom amesteca cu nuca. (…) Între timp pregătim nuca, vom pune un pic de sare, atât în sirop cât și în apa pentru prune. Cânepa noastră e gata, nu trebuie s-o prăjim prea tare și acum vom adăuga cânepa peste miezul de nucă.
- Vom pregăti nuca pentru umplutură și o să punem un strop de sare, zahăr, zahăr vanilinat, coajă de lămâie și de portocală. După ce am pus mirodeniile, o să amestecăm totul. Apa pentru prune deja fierbe și o să adăugăm prunele aici, le punem să fiarbă. Siropul deja fierbe, o să oprim focul și o să începem să înmuiem turtele.
- Am îmbrăcat o tavă în folie alimentară și vom pune turtele aici la înmuiat, ca după aceea să poată fi răsturnată și vor lua formă de tort. Deci vom pune la început un pic de nucă, vom presăra pe această folie și vom lua foile rând pe rând, le trecem prin sirop și apoi le punem în cratiță. După ce înmuiem prima foaie, o să punem umplutură de nucă și cânepă și așa procedăm cu fiecare foaie în parte. (…) Ne asigurăm să fie foaie peste tot, să nu fie într-o parte mai mult și într-o parte mai puțin. (…)
- Și am ajuns și la final, după ce am înmuiat foile, o să le punem puțin la rece, să se răcească și apoi se pot servi. Adunăm marginile foliei și ducem tava la rece.
- Prunele au fiert la foc mic, până s-a îngroșat sosul, la final adăugăm puțină esență de rom și de vanilie. Mai dăm un clocot și le luăm de pe foc. Până scade sosul, acum încercăm să scoatem scutecelele din tavă, după ce au stat la rece. Ele se taie și se servesc alături de această fiertură de prune.”, a explicat Maica Ecaterina, în filmulețul postat pe canalul de Youtube menționat anterior.