După ce se declanșează divorțul între doi parteneri care au și un copil, automat cel care nu rămâne cu cel mic, îi revine sarcina de a plăti pensia de întreținere.
În cazul unui divorț între doi părinți, cel care alege să nu mai locuiască alături de familie, respectiv copil, este nevoit să contribuie la întreținerea lui, în mod financiar. Această obligație trebuie să fie respectată până în momentul în care acesta împlinește vârsta majoratului, de 18 ani, sau chiar până când își termină studiile, în jurul vârstei de 26 de ani.
Cum trebuie gestionat divorțul, în ceea ce privește pensia de întreținere
Citește și: Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice? Află cine riscă să își piardă pensia!
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De obicei, după ce are loc separarea între părinți, cel care locuiește cu copilul, trebuie să asigure întreținerea în natură, iar celălalt părinte este nevoit să plătească pensia de întreținere a copilului. Acest aspect se poate stabili de comun acord, între părinți, la notar sau prin decizie judecătorească, atunci când nu există o cale comună de decizie în acest sens.
În ceea ce privește cuantumul pensiei de întreținere, acesta este determinat ca sumă fixă sau ca procent din veniturile părintelui care trebuie să o plătească.
- 1/4 din venitul net lunar pentru un copil
- 1/3 pentru doi copii
- 1/2 pentru trei sau mai mulți copii
Cu toate acestea, există și situații în care părintele rămâne, în timp, fără venituri sau nu le deține deloc în acea perioadă, iar aici există posibilitatea de a solicita instanței ajustarea obligației de întreținere, în urma căreia se poate decide reducerea sumei stabilite inițial sau chiar înlocuirea ei cu un procent din venitul actual. De asemenea, în ceea ce privește cazurile când au loc schimbări în nevoile copilului sau veniturile părinților, ambele părți pot merge la notar pentru modificarea acordului.
Citește și: Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research- stirilekanald.ro
Dacă nu se respectă, în general, plata de întreținere a copilului, pot apărea măsuri severe, în special dacă se ajunge la neachitarea acesteia timp de trei luni, se consideră infracțiune de abandon în familie, care se poate sancționa cu închisoare între șase luni și trei ani sau cu amendă, tocmai pentru că legislația protejează interesele copilului.