Se face colivă de Moșii de Vară 2023? Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

Se face colivă de Moșii de Vară 2023? Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023
Se face colivă de Moșii de Vară 2023? Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

Sărbătoarea Moșilor de vară se apropie cu pași repezi. Însă știați ce rețetă de colivă să pregătiți pentru împărțit?

Aflați din rândurile următoare când are au loc Moșii de vară în acest an, dar și care este rețeta pe care o puteți prepara, atunci când vine vorba despre coliva pentru împărțit. În plus, descoperiți și câteva tradiții și obiceiuri pe care ar trebui să le urmați întocmai.

Moșii de vară 2023

Moșii de Vară,  sărbătoare cunoscută și ca   Sâmbăta Morților în 2023 va avea loc în acest an, pe data de 3 iunie, mai exact, cu o zi înainte de

Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și ca Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

În Sâmbăta Morților   sunt oficiate în Biserica Ortodoxă, Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a tuturor celor care au trecut la cele veșnice, motiv pentru care, în această sfântă zi sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri și se rostesc rugăciuni speciale.

coliva pentru mosii de vara
Colivă pentru Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

 

Colivă pentru Moșii de vară 2023

Ingrediente:

  • 500 g arpacaș spălat și înmuiat în apă peste noapte
  • 200 g zahăr
  • 100 g nuci măcinate
  • Coaja rasă de la o portocală sau de la un lămâie
  • Scorțișoară după gust
  • Oțet sau zeamă de lămâie (opțional)

Mod de preparare:

ce se imparte de mosii de vara
Colivă pentru Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

  1. După ce arpacașul a fost înmuiat peste noapte, se scurge de apă și se pune într-o oală mare. Se adaugă suficientă apă pentru a-l acoperi și se fierbe la foc mediu până când este fiert și moale. Acest proces poate dura aproximativ 1-2 ore, în funcție de tipul de arpacaș folosit. Asigură-te că adaugi apă suplimentară pe parcursul fierberii, dacă este necesar.
  2. După ce este fiert, se strecoară pentru a îndepărta excesul de apă. Se lasă la răcit într-un vas adânc.
  3. Se adaugă zahărul și se amestecă bine, până când acesta se dizolvă complet.
  4. Se adaugă nucile măcinate, coaja rasă de portocală sau lămâie și scorțișoara în vas și se amestecă pentru a combină toate ingredientele.
  5. Dacă dorești, poți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie pentru a accentua gustul și a preveni cristalizarea zahărului.
  6. Amestecă ușor și coliva este gata.

Sfaturi de pregătire:

  • Spală bine arpacașul înainte de a-l înmuia și asigură-te că este scurs complet înainte de a-l fierbe. În timpul fierberii, amestecă din când în când pentru a evita lipirea și arderea.
  • Dacă dorești să eviți cristalizarea zahărului în colivă, asigură-te că îl dizolvi complet înainte de a adăuga celelalte ingrediente. Poți încerca și varianta cu oțet sau zeamă de lămâie, care ajută la menținerea texturii și gustului colivei în timp.
  • După ce coliva este gata, asigură-te că o acoperi cu un prosop umed pentru a o menține umedă sau poți să o păstrezi într-un loc răcoros.
  • Nu uita să respecți tradiția și semnificația religioasă a colivei în timpul Moșilor de Vară. Aceasta este un preparat realizat în memoria celor adormiți și se oferă la biserică, iar apoi se împarte la cei prezenți.

mosii de vara 2023
Colivă pentru Moșii de vară 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023

  • Pe vremuri, se spunea că sufletele celor trecuți în neființă, se întorc în sâmbăta Rusaliilor, motiv pentru care oamenii împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și frunze de nuc și făceau pomeni, ceea ce s-a păstrat și în zilele noastre.
  • Unul dintre cele mai importante obiceiuri păstrate ale acestei zile este datul de pomană, credincioșii mergând la slujbă pentru a asculta Sfânta Liturghie și pentru a lua parte la parastasul pentru pomenirea celor adormiți. 
  • Se spune că de moșii de vară, nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, pentru că trec duhuri rele. De asemenea, este bine să dormi în propria locuinţă.
  • Conform tradiției, se spune că femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi.

traditii si obiceiuri de sambata mortilor 2023
Colivă pentru Moșii de vară 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Moșii de vară 2023. Ce le este interzis femeilor să facă de Sâmbăta Morților



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies