Ce spune profesorul Alexandru Rafila despre numărul cazurilor de coronavirus din România, dar și despre închiderea școlilor.
Alexandru Rafila a declarat joi seara că, potrivit studiilor de seroprevalență a infecției Sars-CoV-2, între numărul diagnosticat de cazuri și numărul celor care au trecut prin boala Covid-19 există un raport de 1 la 10.
Prin urmare, la 4.000 de cazuri diagnotiscate, în realitate se îmbolnăvesc în România 40.000 de oameni, a adăugat Rafila.
„Absolut. Dar eu am spus un lucru, adică declaraţia trebuie să fie completă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Când a venit vorba despre ce se va întâmpla cu școlile în Capitală, Rafila este de părere că autoritățile nu ar trebui să se raporteze numai la cifre, susținând că nu este nicio diferență între gradele 2.9 și 3.1 la mie, iar românii ar trebui să fie mai flexibili atunci când vine vorba despre acest subiect.
„Sunt niște parametri, o cifră, 3 la mie, incidența cumulată în ultimele 14 zile, dacă suntem sub 3 la mie păstrăm școlile în scenariul verde sau galben, dacă depășim trecem în scenariul roșu.
Să știți că nu e nicio diferență între 2,9 și 3,1. Cred că ar trebui să fim puțin flexibili”, a zis Alexandru Rafila.Profesorul a mai oferit două exemple pentru a ajunta autoritățile să ia cele mai bune decizii în această situație. Astfel, dacă mai mult de 95% dintre elevi locuiesc în preajma unităților de învățământ, atunci școlile nu ar trebui să se închidă. În schimb, dacă peste 40% dintre elevi se deplasează la școală cu mijloacele de transport în comun, situația se schimbă radical.
„Dacă, de exemplu, 95% din elevii unei școli locuiesc în prejma școlii și se deplsasează pe jos la școală, eu acea școală nu aș închide-o.