Autoritățile din Africa de Sud au decis oprirea imunizării cu serul produs de AstraZeneca. Vaccinul nu oferă protecție optimă împotriva tulpinii sud-africane.
Vaccinul produs de AstraZeneca nu oferă o protecție optimă împotriva tulpinii sud-africane. Astfel, autoritățile au decis ca imunizarea populației să fie oprită.
Se opresc vaccinurile cu AstraZeneca în Africa de Sud!
Conform declarațiilor Ministrului Sănătății din Africa de Sud, Guvernul așteaptă sfaturi de la specialiști după ce au fost efectuate testele care arată ineficiența vaccinului AstraZeneca împotriva noii tulpini sud-africane.
Citeste si: Există 4.000 de variante ale COVID-19! Ce spun oficialii britanici?
Angajații din sănătate urmau să fie imunizați cu vaccinurile AstraZeneca, însă după aflarea veștilor sumbre, aceștia vor urma să se vaccineze cu serurile produse de Johnson & Johnson și Pfizer.
Astfel, autoritățile din Africa de Sud au oprit imunizarea populației cu serul produs de AstraZeneca.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Valeriu Gheorghiță, despre protecția oferită de vaccinul anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că orice cetățean poate verifica dacă este protejat împotriva SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin.
Citeste si: Marea Britanie impune carantină la hotel pentru cei sosiți din 33 de state! Ce țări se află pe Lista Roșie?
„Cu siguranță că da. Sunt deja foarte multe persoane și chiar colegii de-ai noștri din sistemul medical care își determină anticorpii anti-proteină spike.
Deci da, sunt disponibile aceste teste. Nu aș spune că trebuie să devină o rutină dozarea titrului de anticorpi, dar în anumite situații, mai ales în cazul pacienților imunodeprimați, pacienți cu imunitate scăzută, cred că este util acest tip de determinare, tocmai pentru că putem observa care este nivelul protecției anticorpilor de după vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță vorbește și despre imunitatea ofertă de vaccinul anti-COVID-19.
"Avem date la câteva luni, la circa șase luni, însă toate studiile sunt în dinamică și pe măsură ce ele vor deveni disponibile, pe măsură ce timpul trece și apare această monitorizare periodică a nivelului de anticorpi, cu siguranță vom avea și noi acces la aceste date. Nu se estimează o pierdere a răspunsului imun mai devreme de circa 6 luni și credem că ea va fi de durată. Dar nu putem să speculăm pe marginea unui subiect la care nu avem date suficiente”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.