Hainele de doliu este codul de vestimentație pe care majoritatea oamenilor din Occident îl adoptă
Hainele de doliu este codul de vestimentație pe care majoritatea oamenilor din Occident îl adoptă, atunci când iau parte la evenimente mai puțin plăcute, precum funeraliile unei persoane. Apropiații defunctului aleg să poarte haine negre și pe o perioadă de un an de la mortea acestuia, iar în cazul altor persoane, aleg să țină doliu toată viața.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
O binecunoscută vorbă din popor spune că doliul "se poarta mai degrabă in suflet", iar același principiu pare să aplice și Biblia. Potrivit ortodoxia.ro, în Biblie nu există informații referitoare la obiceiul de a purta haine negre la înmormântări. Deci, nu este un păcat dacă nu porți haine nengre în astfel de momente. Însă, pe de altă parte, dacă nu vei avea o astfel de ținută, atunci riști să le transmiți celor din jur un mesaj greșit.
Hainele negre purtate după moartea unei persoane apropiate au rolul de a transmite un mesaj. Este vorba despre durerea celui care le poartă și care trece prin momente dificile. De asemenea, hainele de doliu au rolul de a le arată celorlalți că persoană care le poartă suferă, deci trebuie să fie înțelegători în acea perioadă.
De unde a apărut obiceiul de a purta haine negre la moartea cuiva
Se pare că această tradiție este una foarte veche, apărută încă de pe vremea Imperiului Român. În perioadă aceea, familia persoanei care a încetat din viață avea obiceiul de a purta o togă de culoare neagră. Togă era din lâna. Tradiția a continuat să fie repectata și în Evul Mediu și în Renaștere. În timpul doliului, femeile aveau cape de culoare neagră. În plus, își acopereau față cu voaluri negre.
De reținut este că la început doar persoanele din clasele superioare purtau doliu. Însă, de-a lungul timpului, și ceilalți oameni au început să adopte acest obicei.