Directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea și președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoș Damian, susțin că este prematur să ne gândim la producerea în România a unui vaccin anti-COVID-19.
Premierul Florin Cîțu a declarat în weekend că România poate face față producerii unui vaccin anti-COVID-19 la Institutul Cantacuzino. Directorul Institutului Cantacuzino vine cu primele reacții.
România poate produce un vaccin împotriva SARS-CoV-2?!
Conform declarațiilor Directorului Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, este prematur să ne gândim la producerea unui ser împotriva COVID-19 în țara noastră.
"Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România. Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare.
Citeste si: Există 4.000 de variante ale COVID-19! Ce spun oficialii britanici?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De asemenea, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoș Damian, susține că fabricarea vaccinurilor reprezintă un proces complicat care poate dura ani de zile.
Citeste si: Vaccinul AstraZeneca are un răspuns imunitar bun la persoanele în vârstă: “Ideea este că avem destul de..."
"Durata de fabricație a unui vaccin sau medicament este între 3 și 36 de luni, sunt foarte multe etape de control al calității, ca produsul să fie compatibil cu specificațiile. Nu
Pentru primele faze în cazul fabricării de vaccinuri – cultivarea celulelor care produc antigen, recoltarea și purificarea - trebuie un anumit tip de tehnologie care trebuie procurat. De când a început pandemia, am discutat cu toți premierii și miniștrii sănătății, i-am rugat să găsească soluții pentru a găsi resurse pentru o fabrică de vaccinuri pentru a putea fabrica și noi în România.
Dacă vorbim de transfer de tehnologie cu multe etape de fabricație pentru care să avem licență primită de la producător vorbim de un orizont de 3 – 5 ani. În plus, procesul de fabricație este complex, necesită foarte multe etape de control al calității în proces și de când se primește comanda durează și un an până când vaccinul este fabricat", a precizat Dragoș Damian.