Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, pentru care Consiliul Permanent a decis, la mijlocul lunii februarie, prelungirea termenului de aprobare și examinare de la 45 la 60 de zile, are ca termen limită data de 31 martie.
Legea conține și prevederi referitoare la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. Pentru proiectul de lege inițiat de Guvern, înregistrat la Senat la sfârșitul lunii decembrie 2022, a fost aprobată procedura de urgență, dar legea cere rapoarte și avize privind Comisia tehnică parlamentară, care este obligată să facă acest lucru, a întârziat acordarea acestuia.
Citește și: Schimbări majore în sistemul de pensii din România. Cum vor fi afectate femeile
Se schimbă radical pensiile pentru aceste românce
Legea trebuie să primească rapoarte de la trei comisii (juridică, de apărare și de muncă) și să audieze alte trei comisii (buget, drepturile omului și politică externă). Până în prezent, niciuna dintre comisiile (principale) de raportare nu a adoptat o rezoluție. Dintre comisiile de aviz, Comisia pentru drepturile omului a votat în favoarea legii cu majoritate (31 ianuarie), iar Comisia pentru politică externă a votat în favoarea legii cu majoritate și a propus amendamente (7 februarie).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Senatul este prima cameră sesizată, iar MApN este co-sponsor al proiectului de lege în Senat. Potrivit proiectului de lege, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldei/salariului lunar brut în funcția de bază pe 12 luni consecutive în ultimii cinci ani de activitate ca militar/polițist/funcționar public de stat în serviciul special, actualizată la data eliberării dreptului la pensie.
Proiectul precizează tipurile de venituri care nu sunt incluse în baza de calcul pentru pensiile militare. Ministerul Muncii a propus, de asemenea, modificări ale bazei de calcul a pensiilor militare pentru personalul care a fost detașat temporar sau permanent în străinătate și a clarificat pensiile militare pentru personalul care a deținut funcții de demnitate oficială.
Amendamente în acord cu Banca Mondială
În urmă cu o săptămână, coaliția de guvernare a decis să înființeze un grup de lucru format din miniștrii responsabili cu pensiile ocupaționale pentru a prezenta o propunere de modificare în conformitate cu raportul Băncii Mondiale privind reforma pensiilor din această categorie. Miniștrii au fuzionat propunerile lor într-o singură propunere de modificare, iar decizia finală cu privire la aceasta este încă una politică, care urmează să fie luată de coaliție.
În ceea ce privește Legea 223/2015 privind pensiile militare naționale, trebuie reamintit că PLx 199/2020 (o inițiativă a fostului ministru al Apărării Gabriel Rusch, la vremea respectivă și senator) se află încă în Parlament, aprobată
Citește și: Informația momentului pentru milioane de femei. Cum se va modifica vârsta de pensionare