Se spală în Săptămâna Luminată? Ce spun preoții

se spala in saptamana luminata
Se spală în Săptămâna Luminată

Deși Paștele a trecut, nu vom putea spăla haine în fiecare zi. Însă știați care sunt zilele în care o putem face?

Aflați din rândurile următoare care sunt tradițiile regăsite în Săptămâna Luminată, dar și când se pot spăla hainele.

 

Tradiții în Săptămâna Luminată

Lunea Albă este numele unei luni din Săptămâna Luminată. Din cauza obiceiului în care băieții le toarnă apă pe fete și le oferă ouă de Paște, Lunea Paștelui este numită „Lunea Udării” în unele regiuni ale României.

Oamenii se vizitează unii pe alții în Lunea Paștelui.

Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată, este o zi nelucrătoare, deoarece este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox. Femeile din multe zone rurale dau de pomană pasca rămasă de la Paște și vin roșu în această zi, în amintirea celor care au murit. În plus, vizitele făcute în prima zi a Paștelui se întorc în ziua a treia, iar ouăle se pot ciocni „dos cu dos” și „coastă cu coastă”.

Atunci când feciorii stropeau fetele din sat cu apă lunea, fetele le udau pe feciori marțea. În unele zone, obiceiul a fost păstrat și în zilele noastre. Obiceiurile se inversează în anii bisecți.

Miercurea Luminată, sau Miercurea Albă, este prima miercuri după Paște. De această zi se leagă multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont pentru a se asigura că primesc binecuvântări pe parcursul întregului an.

Bărbații se întorc la câmp pentru a lucra, dar femeilor le este interzis să facă asta, așa că i se spune și „nunta șoarecilor”. Se spune că munca nu este bună, deoarece ar însemna să aduci rozătoarele în casă și să nu poți mânca mâncare restul anului. Acesta este motivul pentru care această zi este cunoscută și sub numele de „nunta șoarecilor”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Joia Rea, care este cunoscută și sub numele de Joia Luminată sau Joia Verde, are o serie de obiceiuri și superstiții pe care oamenii trebuie să le urmeze cu atenție. Tradiția spune că nu este bine să muncești astăzi, deoarece ar aduce seceta și dăunătorii în livezi, precum și ghinionul casei. În ziua din Săptămâna Luminată, cunoscută sub numele de „Joia Verde”, grădinile și grânele trebuie cinstite și recolta depinde.

În această zi, nu ar trebui să speli sau să albești rufele. Munca în teren este interzisă. În această zi, este necesar să se efectueze un ceremonial de înmormântare. O persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă și să aprindă două lumânări la fiecare dintre cele patru capete. Prin urmare, apa va fi purificată și apoi aruncată în fântâna din curtea interioară.

Vinerea Scumpă și Fântânița sunt sinonime ale Vinei Luminate.

În Biserica Ortodoxă, Izvorul Tămăduirii este sărbătorit în fiecare an în prima vineri după Paști. Este un praznic dedicat Maicii Domnului, menit să evidențieze rolul pe care Fecioara Maria l-a jucat în mântuirea oamenilor. Vinerea Scumpă este în opoziție cu Vinerea Neagră, cunoscută și sub numele de Vinerea Mare, care are loc înainte de Paște. Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care dădea apă doar în Vinerea Scumpă, deoarece apa din ea era dătătoare de viață.

Citește și: Alimente care te balonează. Cum să previi senzația de balonare

ce se poate face in saptamana luminata
Se spală în Săptămâna Luminată[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sfaturi de machiaj pentru ochii sensibili

Citește și: Ce avere are, de fapt, Dan Puric: „Mergem la bancă să arăt conturile”. Actorul a dezvăluit ce a făcut în paralel cu teatrul- kanald.ro

Citește și: TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde- stirilekanald.ro

Când se spală în Săptămâna Luminată

În comunitățile tradiționale, există superstiții care spun că nu este bine să se lucreze pe parcursul Săptămânii Luminate. În plus, în această săptămână este interzis ca femeile să coasă, deoarece pot muri de fulger. Cu toate acestea, Calendarul Ortodox indică zilele din Săptămâna Luminată în care se poate face spălat rufele și alte sarcini casnice. Este vorba de zilele de miercuri, joi și sâmbătă, care nu sunt marcate cu o cruce roșie.

saptamana luminata
Se spală în Săptămâna Luminată[Sursa foto: freepik]

Ce nu se face în Săptămâna Luminată

În unele regiuni ale țării, anumite obiceiuri și tradiții au fost respectate cu sfințenie luni, a doua zi de Paște. De exemplu, finii au vizitat nașii și i-au servit cea mai bună mâncare. Băieții din sat stropesc fetele nemăritate cu apă în a doua zi de Paște. Fetele, care cred că se vor mărita curând, sunt bucuroase să fie udate. În această zi, munca în gospodărie este complet interzisă, deoarece calendarul este marcat cu o cruce roșie.

Marțea Albă din Săptămâna Luminată, care este a treia zi de Paște, este momentul în care marea sărbătoare a Învierii Domnului continuă. Marți este o zi de sărbătoare, așa că nu se lucrează. Femeile împărtășesc pască, vin și colaci și apoi fac o vizită la cei dragi, vecini sau prieteni. Se spune că este bine să se întoarcă vizitele făcute în Duminica Învierii în a treia zi de Paște.

traditii in saptamana luminata
Se spală în Săptămâna Luminată[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Sfaturi de machiaj pentru ochii sensibili

ȘOC! Divele din România au arătat TOT la plajă. Pozele de infarct care au ÎNNEBUNIT bărbații!

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Când și unde va fi înmormântată actrița Ileana Stana Ionescu

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

UPDATE Bacalaureat 2024 proba scrisă la Limba și literatura română: Acestea sunt subiectele de azi pentru profilul real

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies