Cadoul de sarbatori isi poate pierde semnificatia pentru cel care il ofera sau pentru cel care il primeste in aceasta era a vitezei, a mall-urilor, respectiv a tuturor posibilitatilor.
Insa, nu trebuie sa fie neaparat asa. Ani de cercetare stiintifica pe tema oferirii de cadouri s-au concretizat intr-o lista a celor mai bune moduri de a face intregul proces cu adevarat semnificativ pentru cei dragi, scrie MEDIAFAX.
Urmatoarele sfaturi ne pot ajuta sa facem un cadou care sa aiba cu adevarat semnificatie atat pentru cel care il ofera, cat si pentru cel care il primeste:
1. Cunoaste persoana
"Cel mai important lucru in schimbul de cadouri este sa arati ca stii cu adevarat persoana caruia ii daruiesti ceva si ca iti pasa cu adevarat de bucuria pe care i-o oferi", a declarat Ryan Howell, un psiholog de la Universitatea de Stat din San Francisco.
2. Doneaza in numele lor
Oferirea de cadouri direct prietenilor sau pentru caritate este legata de ideea de fericire universala. Cercetarea arata ca oamenii sunt mai fericiti cand fac acte de caritate. Atunci cand faci un cadou cuiva in numele unui prieten creezi o bucla de feedback pozitiv, potrivit unui document de la Harvard Business School din anul 2009.
Mai mult decat atat, fericirea legata de caritate este cea mai mare atunci cand oamenii dau intr-un mod care favorizeaza conexiunea sociala. Un studiu publicat in 2013 in Jurnalul International de fericire si Dezvoltare a constatat ca oamenii se simt mai fericiti dupa ce daruiesc ceva intr-un mod personalizat, prin intermediul unui prieten sau al unei rude, decat dupa ce fac o donatie sub anonimat.
3. Ofera cadouri realizate manual
Un cadou pompos dintr-un mall nu este intotdeauna cel mai bun. Un studiu publicat in martie 2015, in Jurnalul de Marketing, a constatat ca oamenii prefera sa ofere cadouri realizate manual, unicat, si ca sunt dispusi sa plateasca chiar cu 20 la suta mai mult pentru un astfel de cadou.
Un alt studiu din 2009 din Journal of Consumer Research a constatat ca, atunci cand cineva primeste un obiect care este mostenire de familie din generatie in generatie, valoarea simbolica este mai mare decat valoarea financiara.
4. Nu ezita sa daruiesti jocuri
La orice varsta te-ai afla, mereu iti va face placere sa te relaxezi atunci cand iti petreci timpul liber. Cu siguranta ca persoana careia vrei sa ii faci un cadou are un hobby sau ii plac jocurile pe PC. Un astfel de cadou ii va demonstra ca iti pasa de fericirea lui.
5. Ofera momente, nu obiecte
Daca exista o regula de aur atunci cand vine vorba de cadouri, aceasta este: "Ofera experiente, mai degraba decat un produs". Persoanele care primesc cadouri experientiale, cum ar fi bilete la concerte sau o excursie, se simt mai conectati de cel care a oferit cadoul decat persoanele care au primit un produs de tipul unui obiect, sunt de parere cercetatorii de la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro