O alimentatie sanatoasa nu presupune a manca doar anumite alimente, considerate mai bune pentru organism, ci inseamna si o dozare cantitativa a aportului alimentar si o diversificare a nutrientilor pe masura nevoilor corpului omenesc.
O alimentatie sanatoasa este, potrivit nutritionistilor, aceea care asigura, pe de-o parte, mentinerea unei stari de greutate adecvate, iar pe de alta parte, o diversificare suficienta, care sa aduca nutrienti diversi, care sa satisfaca nevoile organismului. Cu alte cuvinte, a manca sanatos presupune o anumita dozare a cantitatii, dar si o reglare calitativa (in special prin varietate) a alimentelor ingerate.
Peste jumatate din ratia zilnica de calorii – din glucide Potrivit nutritionistului salajean Marius Calinici, baza aportului caloric pentru un individ, indiferent de constitutia sa, trebuie sa fie reprezentata de glucide (zaharuri), care trebuie sa dea 50-55%
Legumele nu pot inlocui carnea- Dupa glucidele aducatoare de energie, esentiale pentru organism sunt, apoi, proteinele.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Margarina- o forma toxica de grasimi- Oricat ar suna de ciudat, si grasimile au rolul lor bine determinat intr-o alimentatie sanatoasa. Vorbim in special despre acizii grasi- dintre care o parte pot fi produsi de organism, in timp ce pentru altii- cum sunt Omega 3 si Omega 6- este nevoie de aportul din alimente precum uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb si pestele, in special cel gras. Potrivit nutritionistului, exista si grasimi- cele saturate- care se gasesc cu precadere in alimentele de origine animala care, in exces, ne pot imbolnavi (provoaca ateroscleroza). Un alt tip de grasimi periculoase pentru organism este reprezentat de cele transformate din nesaturate in forma cis, in nesaturate in forma trans. „Este o forma toxica de grasimi, pe care o intalnim in special in margarina clasica, dar si in mezeluri si alte produse”, precizeaza Marius Calinici. Grasimile alimentare trebuie sa reprezinte 30% din ratia calorica zilnica, la un raport intre grasimile saturate si cele nesaturate de 1 la 3.
Cum repartizam in timpul zilei alimentele- Potrivit medicului, alimentele cu continut proteic si lipidic trebuie sa fie repartizate uniform pe parcursul unei zile, eventual cu o diminuare cantitativa la nivelul cinei. Micul dejun: pentru prima masa din zi, nutritionistul spune ca avem nevoie de o sursa de glucide complexe, cea mai comuna fiind painea si produsele de panificatie. „Cu aceasta pot fi asociate glucide simple (gem, miere) si lipide (unt), dar in cantitati decente. Pentru cei ce prefera consistenta, micul dejun poate insemna paine cu ou sau o felie de carne de buna calitate”, precizeaza el.