Micile bucurii ne fac viata mai frumoasa, insa fericirea sincera si totala este extrem de greu de obtinut.
Totusi, toti suntem datori sa incercam sa atingem aceasta stare si cateva franturi din intelepciunea celor mai mari filosofi din istorie.
„Nu exista nicio cale spre fericire: fericirea este calea“ – Gautama Buddha
La fel ca mantra potrivit careia calatoria este destinatia, perspectiva lui Buddha asupra fericirii pune un mare accent pe faptul ca oamenii ar trebui sa gaseasca implinire in experienta de a trai mai degraba decat in „destinatia finala“.
Dintre toate formele de precautie, precautia in dragoste este probabil cea mai fatala pentru adevarata fericire“ – Bertrand Russell
Este putin in afara caracterului pentru o persoana ca Bertrand Russell, un iubitor de matematica, stiinta si logica, sa se ocupe de ceva atat de nestatornic precum dragostea. Dar ideea lui ca fericirea poate fi gasita in sentimentul visceral de iubire este cat se poate de reala, iar stiinta contemporana pare sa fie de partea lui.
„Fericirea iti da sentimentul ca puterea creste, iar rezistenta este depasita“ – Friedrich Nietzsche
Pentru celebrul nihilist mustacios fericirea insemna controlul pe care o persoana il are asupra a ceea ce-l inconjoara. Filosoful german a scris frecvent despre efectele pe care puterea sau lipsa ei le poate avea asupra experientelor traite de oameni. Cand oamenii se impotrivesc isi sporesc puterea, iar acel sentiment se poate apoi transforma in fericire.
„Secretul fericirii nu este gasit daca il cauti din rasputeri, ci prin dezvoltarea capacitatii de a te bucura pentru putin“ – Socrate
Pentru Socrate, unul dintre cei mai grozavi filosofi din antichitate, fericirea nu vine odata cu recompensele externe, ci din succesul obtinut pe cont propriu. Prin scaderea nivelului nevoilor noastre, putem invata sa apreciem placerile simple.
„Omul care face totul pentru a atinge fericirea si se bazeaza pe el insusi nu pe altii a adoptat cel mai bun plan pentru a trai fericit“ – Platon
Nu e nicio surpriza ca Platon, discipolul lui Socrate, defineste fericirea la fel ca profesorul lui. Versiunea lui Platon de fericire este o forma de dezvoltare personala, mai exact satisfactia deriva din realizari – sa alergi mai repede un kilometru, sa citesti mai multe carti decat anul trecut – nu din ce castig ti-ar putea aduce aceste realizari.
Sursa: adevarul.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro