Îmbătrânirea virgulã mai exact semnele acesteia virgulã vor apărea treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Însă știați care sunt alimentele pe care ar trebui să le evitați pentru a încetini acest proces?
Aflați din rândurile următoare, care sunt cele 7 alimente pe care ar trebui să le evităm atunci când vine vorba despre înlăturarea procesului de îmbătrânire.
7. Produse de patiserie
Acest aspect poate era deja cunoscut de mai multe persoane, și anume, trebuie să evităm cu orice preț produsele de patiserie. Indiferent că este vorba despre o prăjitură, o gogoașă, sau alte diverse produse de patiserie, cu siguranță acestea reprezintă anumite delicii dulci pentru noi, însă ar trebui cumva să le eliminăm din alimentația noastră, dat fiind faptul că acestea duc la accelerarea procesului de îmbătrânire.
6. Alimente și băuturi dulci
De asemenea, ar trebui să evităm și alimentele, dar și băuturile dulci. Aici este vorba în special la cele cu zahăr mult, care sunt deja dăunătoare pentru dinți, însă de asemenea pot duce și la o îmbătrânire mult mai rapidă, dat fiind faptul că în ingredientele lor se află zahăr de masă, zahăr brun, sirop de porumb, sirop de arțar, sau alți astfel de îndulcitori, care în cele din urmă, pe lângă faptul că duc și la accelerarea procesului de îmbătrânire, duc și la anumite probleme de sănătate. Așa cum am menționat și anterior, chiar și alimentele și băuturile dulci pot produce în exces radicalii liberi, conținând și aditivi, coloranți artificiali și conservanți, care duc automat la creșterea stresului oxidativ.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
5. Carne roșie și procesată
Pe această listă se află și carnea roșie, dar și cea procesată. Bineînțeles că la un moment dat, fie că este vorba de o zi obișnuită din săptămână sau despre un anumit eveniment, există nenumărate persoane care nu pot rezista în fața unei fripturi suculente sau alte astfel de preparate, extrem de delicioase. În ciuda faptului că acestea se pot afla printre produsele preferate de noi, ar trebui totodată să realizăm și faptul că ne afectează extrem de mult sănătatea, în special dacă le consumăm în exces. Acestea sunt cele care determină corpul să producă mai mulți radicali liberi, decât este necesar, ceea ce poate duce totodată și la un risc mult mai mare de apariție a bolilor de inimă, diabet, dar și probleme care sunt asociate cu îmbătrânirea.
4. Alimente prăjite
Bineînțeles că acestea sunt deja cunoscute ca fiind destul de nesănătoase pentru organismul nostru, motiv pentru care se află și pe lista accelerării procesului de îmbătrânire. Indiferent că este vorba despre o bucată de pui prăjit sau despre cartofi prăjiți extrem de crocanți și gustoși, deși poate că ne plac foarte mult, aceștia nu sunt deloc sănătoși pentru organismul nostru, provocând și ei, eliberarea de radicali liberi, chiar dacă sunt preparate aceste alimente cu uleiuri vegetale. De asemenea, de menționat este și faptul că toate alimentele prăjite sunt adesea bogate în acizi grași trans, care pot provoca inflamație sistemice ale corpului, iar în momentul în care sunt lăsate necontrolate, pot avansa destul de rapid procesul de îmbătrânire, consumate în exces pot duce chiar și la pierderi de memorie, din cauza apariției stresului oxidativ.
3. Alimente cu grăsimi trans
Pentru că tot am menționat de alimentele prăjite bogate în acizi grași trans, trebuie să menționăm în această listă și alimentele care conțin grăsimi trans. Cu alte cuvinte, aceste grăsimi trans se regăsesc în nenumărate alimente consumate zilnic, printre care se află și uleiul de porumb, uleiul de soia, margarina, care toate acestea și multe altele, pot duce la accelerarea procesului de îmbătrânire. În plus, aceste alimente pot crește și riscul de boli cardiovasculare, dar și la inflamația și stres oxidativ.
2. Alimente non-organice
Alimentele non-organice care sunt expuse la pesticide, provenite din diverse medii de lucru, dar și din apă, aer, și așa mai departe, sunt cele pe care nu ar trebui să le consumăm dacă nu ne dorim să accelerăm procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, se pare că pesticidele sunt cele care sunt văzute deseori ca fiind cea mai eficientă modalitate de a controla dăunătorii, iar totodată și de a stimula creșterea culturilor în zilele noastre. Astfel, cu alte cuvinte, și aceste substanțe sunt cele care pot provoca apariția stresului oxidativ, dar și la alte probleme de sănătate. Bineînțeles că există pesticide și mai puțin dăunătoare decât altele, însă depinde de alimentele pe care le consumăm, dar și de mediul din care acestea provin.
1. Alcool
În cele din urmă, regăsim pe această listă și alcoolul. Este cunoscut deja faptul că această băutură, indiferent de tipul său, apare deseori în peisaj atunci când vine vorba despre un eveniment important, despre o celebrare a unui moment din viața noastră și așa mai departe. Cu toate acestea, nu ar trebui să uităm de efectul pe care acesta îl are în organismul nostru, alcoolul fiind cel care promovează și el la generarea stresului oxidativ, afectându-ne și ficatul, ceea ce va îngreuna detoxifierea corpului. Cu alte cuvinte, odată ce stresul oxidativ va crește substanțial, vor apărea și mai multe probleme cu ficatul, iar radicalii liberi vor dăuna celulelor hepatice, apărând diverse alte probleme de sănătate.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.