Toamna este momentul în care gospodinele se pregătesc de iarnă, pregătind murăturile. Află din acest articol o rețetă simplă de ghebe murate, dar și la ce trucuri trebuie să apelezi, pentru a obține un preparat gustos!
Deși cei mai mulți români aleg să prepare castraveți și gogoșari murați, dar și conopidă și varză murate, ciupercile sunt și ele legume ce sunt extrem de gustoase, atunci când stau la murat. Multe gospodine aleg să prepare ghebe murate. Descoperă în rândurile de mai jos, cum poți să ai în cămara ta, cele mai bune ghebe murate, cu puține ingrediente și fără prea mult efort.
Cum se prepară ghebele murate
Citește și: Plăcintă cu mere. Devine un desert irezistibil pentru orice iubitor de dulciuri clasice!
Ghebele murate sunt o modalitate delicioasă și tradițională de a conserva aceste ciuperci pentru iarnă.
Rețeta simplă de ghebe murate
Majoritatea femeilor folosesc rețetele de murături de la mamele sau bunicile lor, însă iată o rețetă simplă de ghebe murate. Nu îți va fi greu să o prepari, nici măcar dacă este prima dată când pui legume la murat!
Ingrediente:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
1 kg de ghebe proaspete
• 1 litru de apă
• 200 ml oțet
• 2-3 linguri de sare pentru murături
• 1 lingură de zahăr
• 3-4 căței de usturoi
• 1-2 foi de dafin
• Boabe de piper (5-6 boabe)
• Boabe de muștar (opțional)
• Crenguțe de mărar uscat sau cimbru
Primul pas este să speli și să cureți ghebele. Ulterior, este nevoie să le fierbi timp de 10 minute. Într-o altă oală, adaugă 1 litru de apă, oțetul, sarea, zahărul, foile de dafin, boabele de piper și usturoiul tăiat feliuțe. Fierbe amestecul 5-10 minute pentru a permite aromelor să se combine.
Alte trucuri pentru a obține cele mai bune ghebe la borcan pentru iarnă
În primul rând, este important să folosești ingrediente de calitate, fie că este vorba de condimente sau oțet. De asemenea, în această rețetă sunt foarte importante condimentele. Nu toată lumea folosește boabe de muștar la murături, însă acestea oferă un gust incredibil ghebelor. Nu doar rețeta este importantă, ci și modul în care depozitezi murăturile. Borcanele trebuie depozitate într-un loc întunecos și răcoros, pentru a preveni oxidarea și fermentarea rapidă. Lasă ghebele să se mureze pentru cel puțin 2 săptămâni înainte de a le deschide. Acest timp permite aromelor să se dezvolte și oferă ghebelor o textură plăcută.
Pregătite astfel, ghebele murate sunt gata să completeze mesele de iarnă și să aducă o savoare deosebită în orice rețetă tradițională
Beneficiile ghebelor
Ghebele sunt bogate în proteine, fiind o opțiune excelentă pentru vegetarieni și vegani sau pentru cei care caută o alternativă la proteinele animale. De asemenea, ghebele sunt foarte sărace în calorii și grăsimi, ceea ce le face ideale pentru o dietă echilibrată și pentru cei care doresc să își mențină greutatea sub control. Așadar, fie că îți dorești să adaugi o garnitură excelentă la mâncarea ta, vrei să simți gustul unor murături speciale sau urmezi un stil de viață sănătos sau vegetarian, ghebele murate sunt o variantă foarte bună.