Rețeta de castraveți murați în saramură este extrem de simplă și vor avea un rezultat delicios, cu un gust la fel ca cel de la mama acasă. Iată secretul ca murăturile să se mențină crocante!
Pentru ca murăturile să fie gustoase și crocante, castraveții se pun la murat în saramură când este o temperatură mai rece afară, perioada perfectă fiind lunile septembrie sau octombrie.
Rețetă de castraveți murați în saramură
Primul pas pentru obținerea unor murături delicioase este alegerea cu atenție a unor castraveți tari, mai mici și cât mai drepți. În acest mod, ei vor încăpea la perfecție în borcan.
Ingrediente
2 kilograme de castraveți mici sau medii
1,5 litri de apă
30 de grame sare neiodată (aproximativ o lingură și jumătate)
4-5 căței de usturoi decojiți și tăiați în două
100 de grame de hrean tăiat în fâșii lungi (6 sau 8 fâșii)
2-3 fire de cimbru uscat
2 -3 fire de mărar uscat, cu tot cu tije
1 ardei
1 morcov tăiat rondele – opțional
1 lingură de oțet alimentar
Citeste si: De ce este bine să pui hrean și cimbru la murături. O bucătăreasă din Maramureș a spus care este secretul
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Ce putem face cu fasolea boabe pentru a fierbe mai rapid. Secretul bucătarilor din restaurante
Mod de preparare
Rețeta murăturilor în saramură începe cu spălarea castraveților în apă rece, și apoi lăsarea acestora la scurs. Castraveții trebuie să fie curățați cât mai bine, înainte de a fi puși în borcane.
Următorul pas este de a curăța hreanul, și apoi tăierea lui în fâșii lungi. După aceea, se curăță cățeii de usturoi, care trebuie tăiați în două-trei bucăți. Ulterior, se spală ardeii iuți, și se pregătesc și cimbrul și mărarul uscat. Pasul următor este așezarea în borcane. Pe fundul fiecărui borcan se formează câte o coroană din tije de mărar, cimbru și două fâșii de hrean. Castraveții trebuie așezați în picioare.
Citeste si: Cu ce se ung borcanele cu murături, pentru un gust aparte. Care este trucul miraculos
Citeste si: Când se vântură murăturile. Care este secretul?
Saramura se poate pregăti cu sare neiodată, preferabil grunjoasă. La un litru de apă se pune de obicei câte o lingură de sare. Într-un borcan de trei litri încap aproape două kilograme de castraveți și 1,5 litri de saramură.
Secretul pentru cei mai delicioși castraveți murați în saramură
Pentru prepararea saramurii, se pun la fiert apa cu sarea și se lasă să cinci minute să clocotească. Mai apoi, se lasă la răcit timp de 10 minute. Înainte de a se turna saramura în borcane, acestea se pun cu grijă pe o tavă metalică, pentru a nu se spargă sticla. Din saramură va rămâne și pentru completarea borcanelor ziua următoare. Se acoperă mai apoi borcanele cu capacele lor, dar fără să se înfileteze. Se lasă așa, într-un loc ferit, până a doua zi, când se toarnă saramura rămasă, rece.
Secretul, pentru a obține castraveți murați gustoși și crocanți, este să se adauge acum și câte o lingură de oțet. Spuma care va apărea nu se aruncă. Ultimul pas este acoperirea fiecărui borcan cu câte două straturi de celofan și legarea lor, strâns, cu sfoară de bucătărie, udată în prealabil.
Citeste si: Ce înseamnă legume gratinate. Cu siguranță ai ingredientele acasă