Secretul unei relatii fericite. Psihologii au aflat ce anume face un cuplu sa reziste in timp

Secretul unei relatii fericite. Psihologii au aflat ce anume face un cuplu sa reziste in timp
Secretul unei relatii fericite. Psihologii au aflat ce anume face un cuplu sa reziste in timp

Potrivit psihologului Ty Tashiro, autorul cartii "The Science of Happily Ever After," doar unul din zece cupluri casatorite are parte de o casnicie cu adevarat fericita.

Fenomenul divorturilor s-a accentuat dupa anii 1970, iar cercetatorii au vrut sa afle daca problemele care duc la separare au ceva comun, sau sunt specifice fiecarui cuplu in parte.

Timp de 40 de ani, psihologul John Gottman, de la The Gottman Institute, a studiat mii de cupluri, ca sa observe ce anume face o relatie fericita, de durata.

Gottman şi colegul sau, Robert Levenson, de la Universitatea din Washington, au observat in laborator mai multe cupluri de tineri proaspat casatoriti.

Fiecare voluntar a fost legat cu electrozi, care masurau tensiunea arteriala si pulsul atunci cand vorbea despre partenerul sau şi despre relatie. Ulterior, ei au fost chestionati din nou dupa 6 ani.

Cercetatorii au stabilit 2 tipuri de grupuri: "expertii" si "dezastruosii". Cei din urma pareau calmi in timpul testarii, dar aparatele indicau un stres foarte mare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Studiul a aratat ca relatia avea mai multe sanse sa se destrame in cazul persoanelor care erau foarte active din

punct de vedere psihologic in timpul experimentului.

Acestea sunt mereu gata de atac, sunt mai agresive verbal cu partenerii lor, chiar si cand discuta despre subiecte banale.

"Expertii" erau insa mai calmi, mai afectuosi cu partenerii, exista o relatie de incredere si intimitate intre ei.

Cercetatorii au mai observat ca in cazul cuplurilor care traiesc in armonie, partenerii sunt mult mai interesati de pasiunile celuilalt si chiar renunta la propriile placeri pentru a le satisface pe ale persoanei iubite.

De exemplu, daca un barbat iubeste pescuitul, sotia va alege sa mearga impreuna cu el, chiar daca ea ar fi preferat sa stea acasa si sa faca altceva.

In cuplurile care au ramas impreuna mai mult de 6 ani, procentul de interes pentru pasiunile partenerului erau de 87%, in timp ce la cuplurile care s-au despartit era de numai 33%.

Datorita acestui studiu, Gottman spune ca poate estima cu o acuratete de peste 90% care cuplu va rezista si care nu.

Prin simpla observare, el isi da seama daca in acel cuplu este o atmosfera de generozitate si blandete sau de ostilitate.

Sfatul cercetatorilor pentru o relatie de durata este sa nu neglijam niciodata nevoile, necazurile sau dorintele partenerului, oricat de stresati sau obositi suntem. Dezinteresul este inceputul instrainarii si duce la racirea relatiei, avertizeaza ei.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies