Timpul petrecut excesiv in fata calculatorului şi a televizorului se numara printre formele de sedentarism care pot creşte riscul de a suferi de depresie, se arata intr-o analiza a cercetatorilor chinezi efectuata pe baza mai multor studii precedente.
Un studiu care a coroborat datele a zeci de cercetari pe mii de voluntari, realizat de savantii chinezi de la Colegiul medical din Universitatea Qingdau din Shangong, arata ca un stil de viata sedentar creşte cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viata activ, scrie MEDIAFAX.
Cercetarea are unele limite, dar rezultatele sugereaza ca activitatea fizica este o solutie potrivita pentru prevenirea depresiei, potrivit echipei de experti conduse de Long Zhai.
"Deşi a fost vorba despre o cercetare aprofundata intr-un domeniu relativ nou, exista inca o serie de intrebari fara raspuns", a declarat Megan Teychenne, de la Centrul de Cercetare pentru Activitate Fizica şi Nutritie din cadrul Universitatii Deakin din Melbourne, Australia.
Printre intrebarile care au inca nevoie de un raspuns se numara şi procesul cauza-efect: comportamentul sedentar creşte riscul de depresie sau persoanele depresive sunt mai predispuse la un comportament sedentar, s-a intrebat Megan Teychenne, care nu a fost implicata in noul studiu.
Datele coroborate din studiile de pe toate aceste continente au aratat ca persoanele cu un comportament sedentar accentuat sunt cu 25% mai predispuse la a suferi de depresie, comparativ cu persoanele cu un stilul de viata cel mai putin sedentar.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, diferente legate de tipul preferat de inactivitate. Persoanele care prefera sa se uite la televizor sunt cu 13% mai predispuse la a fi deprimate, in timp ce cele care petrec mult timp in fata calculatorului au un risc cu 22% mai pronuntat de a suferi de depresie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro