Un mar pe zi este recomandat pentru cresterea imunitatii, pentru prevenirea bolilor de inima, atacul de cord si diabetul.
Semintele de mar contin o cantitate mica de cianuri, responsabile de toxicitatea lor, dar suntem protejati de actiunea toxinei prin invelisul puternic al semintei.
Daca mancati multe seminte de mar fara sa le mestecati, ci doar sa le inghititi, ele trec prin sistemul digestiv neatinse de sucurile gastrice.Daca mestecati semintele, organsimul este expus substantelor chimice continute in seminte, dar doza de toxina este mica, astfel incat organismul se poate detoxifica.
Semintele de mar contin amigdalina (impropriu denumita vitamina B17). Amigdalina este o toxina de natura glicozidica ce se combina cu o enzima gastrointestinala si produce acidul prussic ((cianura de hidrogen, diferita de cianura de potasiu, cunoscuta otrava), toxicitatea fiind periculoasa cand sunt sparti.
Semintele de mar contin aproximativ 0.6 mg cianura per gram de seminte. Doza letala de cianura este 50 mg, pentru care sunt necesare 85 de grame de seminte, echivalentul a 200 de seminte. Cee ce necesita multe mere! Din fericire, chiar si aceia care obisnuiesc sa manance marul cu tot cu cotor nu au de ce sa iti faca griji. Ar fi nevoie de 100g de seminte de mar ca sa doboare o persoana de 70kg.
Citeste mai multe aici.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro