Semne care indica o tulburare hormonala

Semne care indica o tulburare hormonala
Semne care indica o tulburare hormonala

Hormonii sunt niste “mesageri” chimici ce au impact asupra modului in care celulele si organele functioneaza. Schimbarea nivelului acestora este normala in anumite perioade, precum in timpul menstruatiei, sarcinii sau menopauzei.

Menstruatii neregulate

In mod normal, menstruatia unei femei survine la fiecare 21-35 de zile. Insa, daca aceasta nu apare in aceeasi perioada a lunii intotdeauna sau daca este absenta cateva luni, inseamna ca nivelul unor anumiti hormoni (estrogen si progesteron) este mai mare sau mai mic. Insa, daca aveti varsta curprinsa intre 40 si 50 ani, motivul poate fi premenopauza (perioada dinaintea menopauzei). Menstruatiile neregulate pot fi si semnul unor anumite afectiuni, precum sindromul ovarelor polichistice.

Este recomandat sa mergeti la medic pentru efectuarea unor investigatii suplimentare (dozari hormonale, ecografie de ovare, analize de sange).

Tulburarile de somn

Daca nu va odihniti suficient sau daca aveti un somn intrerupt, hormonii ar putea avea un rol. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, va poate ajuta sa adormiti. Daca nivelul acestuia este mai mic decat de obicei, va poate ingreuna somnul.

Un nivel scazut de estrogen poate cauza aparitia bufeurilor si al transpiratiilor nocturne, factori care favorizeaza intreruperea somnului.

Acneea cronica

Aparitia acneei inaintea sau in timpul menstruatiei este normala. Insa, aceasta nu va disparea daca este prezenta o tulburare hormonala. Un nivel crescut de androgeni (hormoni masculini ce sunt prezenti atat la femei, cat si la barbati) poate cauza hiperactivitatea glandelor sebacee.

Androgenii afecteaza celulele pielii inauntrul si in jurul foliculilor pilosi. Insa, ambele situatii pot bloca porii, cauzand acnee.

Sursa: farmaciata.ro

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cinci probleme de sanatate pe care bananele le rezolva mai eficient decat medicamentele!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies