Relațiile trec prin mai multe etape, în care diferite situații sunt experimentate și diferite provocări sunt depășite.
În aceste procese continue de schimbare în relație, oamenii care o formează pot avea sentimentul că nu avansează și că relația nu progresează odată cu ei. Când se întâmplă acest lucru, putem afirma că relația este stagnantă.
În ciuda dorinței de a rămâne împreună, există relații care nu evoluează. Întrebarea este, de ce se întâmplă asta? Cunoașterea modului de a interpreta cu atenție informațiile asociate cu starea relației este esențială pentru a putea iniția un proces de schimbare, care începe întotdeauna prin recunoașterea faptului că există ceva care trebuie modificat. De aceea, mai jos, explicăm principalele semne care indică faptul că relația nu progresează.
Simți că lipsește ceva
Relațiile proiectează sau seamănă sentimentul că ceva lipsește. S-ar putea să te simți împlinit în alte domenii ale vieții tale, dar când te gândești la partenerul tău și la relația pe care o ai, simți că nu ai aceeași satisfacție. Uneori, acest gol vine din absența unui sens în relație. Nu există orizont spre care să mergi și te întrebi, ce facem noi aici? Lipsa de direcție, de scop, de sens în relația voastră lasă un gol, pentru că nu există plenitudine, ceea ce este produsul experienței directe a sensului. Dacă nu găsești un sens al relației și nu știi încotro să te îndrepți, a urma cursuri relatii poate fi ceea ce ai nevoie.
Inexistența planurilor de cuplu
Când o relație stagnează, cuplul evită să facă împreună planurile de cuplu, de obicei pentru că există un conflict nerezolvat între cei doi parteneri și doresc să aibă un minim de contact. Evitarea este o strategie de a ține departe disconfortul conflictului și de a nu-l retrăi fiind aproape de cealaltă persoană. Această strategie este evidentă atunci când petreci mai mult timp la locul de muncă sau cu prietenii, iar partenerului îi aloci din ce în ce mai puțin timp.
Lipsa pasiunii, a intimității sau a angajamentului
Dacă relația voastră stagnează, vei observa că a fost stinsă pasiunea, dorința de a fi unul lângă celălalt. Veți vedea cum a fost diluată intimitatea, apropierea și conexiunea dintre voi și, de asemenea, că angajamentul pe care l-ai avut odată față de partener și dorința de a menține o relație stabilă nu mai sunt intense.
Un viitor incert
Un alt semn că relația voastră stagnează este când partenerul evită să se gândească la un viitor împreună cu tine. Are acesta dificultăți în a se imagina peste câțiva ani lângă tine? Observi că partenerul tău evită să vorbească despre viitorul relației? S-ar putea să nu fie dificil pentru tine să vorbești despre viitor, de fapt, s-ar putea chiar să ai fantezii despre asta, dar partenerul tău are dificultăți sau se abate de la conversație.
Ce poți face pentru a îndrepta lucrurile?
În primul rând, trebuie să comunici cu partenerul. Comunicarea este cheia care deschide și cele mai greu accesibile uși. Apoi, îi poți propune să beneficiați de ajutor din exterior, de exemplu, să apelați la consilier cuplu. Această variantă se dovedește a fi cea mai bună, deoarece lipsa comunicării va face ca partenerii să nu mai poată să-și manifeste gândurile, sentimentele, ideile, iar un profesionist va reuși să înlăture blocajele cu care aceștia se confruntă.
În afară de consiliere și cursurile despre relații, este important în primul rând să reușești să faci pace cu tine, să înlături sentimentele de culpă. Un prim pas spre vindecarea eului este acceptarea sinelui exact în forma în care este. Sfaturile și îndrumările unui consilier de cuplu te pot ajuta să depășești obstacolele din relație și vei învăța, de asemenea, cum să faci față diferitelor situații stresante din relația de cuplu.