Noi, fetele, stim ca nu este nimic mai enervant decat o infectie urinara care iti poate strica de tot viata sexuala. Durere, tratamente peste tratamente, nopti pierdute, multa bataie de cap si rezultate aproape inexistente.
Ce trebuie sa stii despre cum apar infectiile urinare
Ca sa preintampinam astfel de situatii, trebuie sa intelegem cum apar infectiile urinare. De la bacterii. Multe dintre ele le avem deja in corpul nostru. Ele ajung in tractul urinar prin uretra si apoi se inmultesc in vezica. De acolo si pana la infectie nu e decat un pas. Cele mai cunoscute bacterii care provoaca infectii urinare sunt Escherichia coli sau, pe scurt, E.Coli, Staphylococcus saprophyticus, Pseudomonas aeruginosa si Pneumonia klebsiella. Doar bacteria E.Coli este responsabila pentru mai bine de 85% dinte infectiile urinare, au aratat studiile clinice. Pare complicat, insa tratamentul infectiilor urinare poate fi foarte simplu. Sunt insa si anumiti factori de risc de care trebuie sa tinem seama. E important de stiut ca femeile au dimensiunea uretrei mai mica decat a barbatilor si, prin urmare, bacteria ajunge mai repede in vezica urinara. Totodată, contează si activitatea sexuala. Femeile cu o viata sexuala intensa sau care au mai multi parteneri vor dezvolta astfel de infectii mai repede. La fel, un consum redus de lichide avantajeaza aparitia infectiilor, precum si infectiile genitale sau pietrele la rinichi.
Infectiile urinare vin cu simptome deranjante: durere, mancarime si chiar si febra
De regula, primul simptom care va arata ca suferiti o asemenea infectie este necesitatea de a urina des. Astfel, daca observati ca aveti nevoie sa mergeti la baie fara insa a fi consumat mai multe lichide decat de obicei, este indicat sa mergeti la medic.
Alte simptome sunt senzatia de urinare incompleta, de mancarime, urina tulbure, urat mirositoare sau cu sange, precum si febra sau frisoanele.
Totodata, maniera in care infectiile urinare se manifesta depinde de zona unde bacteria se gaseste. Astfel, cea mai frecventa forma de infectie urinara este cistita, care vine cu dureri in zona pelviana, nevoia de a urina frecvent, dar in cantitatile mici, senzatia de arsura in momentul urinarii, dar si cu sange in urina.
O alta forma de infectie urinara este uretrita. Localizata la nivelul uretrei, ea se manifesta prin mancarimi, urina tulbure sau cu sange si durere in momentul urinarii.
Cea mai grava forma de infectie urinara, care ataca unul sau chiar ambii rinichi, este insa pielonefrita. Ne dam seama daca avem o astfel de infectie atunci cand avem dureri in zona lombara, urinari frecvente, usturime la urinare si chiar si frisoane si febra de peste 38 ⁰C.
Alege cel mai bun tratament pentru tine
Aproape de fiecare data, tratamentul pe care ni-l recomanda medicii pentru infectiile urinare contine antibiotice. Acest tip de tratament vine insa si cu efecte secundare precum infectii vaginale sau probleme digestive. Mai mult, in multe dintre cazuri, infectiile urinare reapar.
Nu la fel se intampla insa in cazul tratamentelor naturiste. Acestea trateaza si amelioreaza simptomele infectiilor de acest gen, dar, totodată, reduc mult si posibilitatea reaparitiei infectiilor urinare.
E important, atunci cand urmam un tratament pentru aceste probleme, sa fim atente la produse care sa contina cat mai multe proantocianidine (PAC). Sunt niste compusi gasiti in fructe, legume si anumite tipuri de bauturi si au, spun oamenii de stiinta, un efect benefic asupra organismului. Astfel de PAC-uri se regasesc in extractele de merisor, aronia, strugurii ursului, splinuta, frunza de urzica sau coada calului.
De mentionat si la fel de important este ca, in cazul in care aceste tratamente nu dau rezultatele dorite, sa reveniti la medic pentru ca afectiunea sa nu se agraveze odata cu trecerea timpului.