Persoanele varstnice incapabile sa identifice mirosuri simple prezinta un risc crescut de mortalitate in cinci ani, arata un studiu publicat miercuri in revista americana PLOS ONE si preluat de AFP, porivit AGERPRES.
Cercetatorii au stabilit ca 39% dintre persoanele intre 57 si 85 de ani care au participat la studiu si care nu au recunoscut mirosuri simple ca cele de trandafir, portocala, peste, menta sau piele, au murit in intervalul de timp mentionat, fata de 19% din cele care au manifestat o pierdere moderata a mirosului si 10% din randul celor care puteau simti normal mirosurile.
Disfunctia olfactiva s-a dovedit un indicator de risc mai bun decat un diagnostic de insuficienta cardiaca, cancer sau boala pulmonara, arata oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago. Numai patologiile hepatice grave constituie un indicator mai puternic al probabilitatii de deces in cinci ani, precizeaza autorii studiului.
Cercetarea, care face parte din proiectul 'National Social Life, Health and Aging Project', s-a desfasurat pe 3.000 de persoane, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 57 si 85 de ani, reprezentative pentru populatia americana. Aproape 78% din cei care au facut testul au fost considerati ca avand simtul mirosului normal, 45,5% au putut identifica cele cinci mirosuri, iar 29%, patru din cinci. Circa 20% dintre participanti au fost considerati ca avand hiposmie (scadere a acuitatii mirosului), nerecunoscand decat doua sau trei mirosuri, si 3,5%, anosmie (diminuare semnificativa sau lipsa a simtului mirosului). Acestia din urma au putut recunoaste numai unul din cele cinci mirosuri ale testului, iar 1,1% dintre ei, niciunul.
Cea care face diferenta este varsta — 64% dintre persoanele in jur de 57 de ani au recunoscut toate mirosurile, fata de numai 25% din cei mai in varsta (85 de ani).
Echipa de cercetatori, formata din psihologi, medici, sociologi si statisticieni au avansat cateva ipoteze pentru a explica acest fenomen. Una din explicatii este ca sistemul olfactiv are celule stem apte sa se regenereze, iar scaderea simtului mirosului poate semnala o diminuare a capacitatii generale de regenerare a organismului odata cu varsta, ceea ce duce la duce la cresterea tuturor cauzelor mortalitatii.
'Credem ca scaderea simtului mirosului...nu este o cauza directa a mortii, ci un semn ca ceva nu se desfasoara bine in organism', spune dr Jayant Pinto, profesor adjunct de chirurgie la Universitatea din Chicago, specializat in genetica si tratarea bolilor olfactive, unul din principalii autori ai studiului. Potrivit lui, rezultatele acestei cercetari 'ar putea permite dezvoltarea unor teste clinice utile si ieftine, prin care sa se identifice rapid persoanele ce prezinta un risc mai mare de mortalitate'.
Sursa
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro