Sensibilitatea la lumina si senzatia de nisip in ochi sunt semne de conjunctivita!

Sensibilitatea la lumina si senzatia de nisip in ochi sunt semne de conjunctivita!
Sensibilitatea la lumina si senzatia de nisip in ochi sunt semne de conjunctivita!

Conjunctivita reprezinta inrosirea si inflamarea conjunctivei, membrana transparenta care acopera o parte din globul ocular.

Cauzele frecvente ale conjunctivitelor sunt infectiile cu virusuri, bacterii, alergiile, contactul cu substante iritante sau corpuri straine.

Conjunctivitele virale si bacteriene sunt foarte contagioase si se transmit printr-o igiena precara a mainilor, folosirea obiectelor de uz personal de catre mai multe persoane sau chiar prin tuse si stranut. Singurele care nu sunt contagioase sunt conjuctivitele alergice, provocate de polen, par de animale sau cosmetice si conjunctivitele cauzate de anumite substante toxice.

Desi pot aparea in orice anotimp, incidenta conjunctivitelor creste primavara si vara. “Primavara apar conjunctivite alergice din cauza vegetatiei nou aparute si vara din cauza piscinelor, prafului etc.”, explica Mircea Filip, doctor oftalmolog la Clinica Ama Optimex, din Bucuresti.

De la roseata si mancarimi, la fotofobie
Simptomele conjunctivitei nu sunt greu de depistat. Roseata unuia sau ambilor ochi, alaturi de inflamarea pleoapelor, este unul dintre simptomele comune ale conjunctivitei, dar si cea care garanteaza ca nu vor exista complicatii daca boala este detectata si diagnosticata din timp.

Conjunctivita bacteriana afecteaza de obicei ambii ochi simultan, in timp ce conjunctivita virala afecteaza initial un ochi, pentru ca ulterior, in decurs de cateva zile, sa fie afectat si celalalt ochi.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Principalele senzatii ale ochiului afectat de conjunctivita sunt mancarimile, arsurile si usturimile, insotite de o secretie apoasa, in cazul conjuctivitelor alergice, sau purulente,de culoare galben-verzui, in cazul celei bacteriene.

Din aceasta cauza, cei mai multi bolnavi se trezesc dimineata cu “ochii lipiti”, mai ales in conjunctivitele bacteriene.

Mai mult, poate aparea sensibilitate la lumina (asa-zisa fotofobie) si senzatia de iritare sau “nisip in ochi”.

Doctorii pot adesea recunoaste boala dupa simptomele uzuale. “Examenul secretiei conjunctivale este indicat doar in cazuri particulare”, afirma oftalmologul Mircea Filip.

Conjunctivita nu se trateaza “dupa ureche”
Multi dintre cei afectati de conjunctivite aleg initial sa se trateze acasa cu “leacuri babesti” si, in cel mai fericit caz, sa urmeze sfatul farmacistului.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

“Pacientii trateaza boala superficial, neglijand consultul medical. Noroc ca boala este autolimitanta! Ceaiul de musetel este dezinfectant, dar poate avea efecte neplacute asupra pielii, iar infuzia de albastrele este slaba ca eficacitate”, lamureste oftalmologul Mircea Filip.

Tratamentul este personalizat, in functie de tipul de conjuctivita. Afectiunea de natura bacteriana se trateaza cu antibiotice, picaturi sau antiseptice, in timp ce, de cele mai multe ori, conjunctivita virala nu necesita un tratatment propriu-zis, virusul “epuizandu-se” dupa patru sapte zile. In cazul conjunctivitei alergice, indepartarea alergenului si tratarea cauzei sunt suficiente. Netratate sau tratate necorespunzator, conjunctivitele pot cauza complicatii corneene grave. De asemenea, se pot croniciza.

Pe langa tratamentul propriu- zis, pentru alinarea disconfortului si durerii, doctorii recomanda aplicarea compreselor reci sau caldute.

Atentie, compresele trebuie sa fie curate si se folosesc separat pentru fiecare ochi ca sa nu se raspandeasca infectia, iar curatarea secretiilor se va face din interior catre exterior.

Cum preveniti infectarea celor din jur
Preventia joaca un rol important, in special in familie, unde riscul este mai mare. “Pacientii trebuie sa evite sa atinga zona infectata, sa se spele pe maini frecvent, in special dupa aplicarea picaturilor, sa nu foloseasca prosoape «la comun», sa schimbe lenjeria zilnic si sa dezinfecteze suprafetele din casa.
Si cel mai important dintre toate: sa arunce orice produs de machiaj folosit inainte, pentru ca este infectat si poate cauza recidive serioase ale bolii. Mai mult, fardurile expirate pot da iritatie conjunctivala”, afirma Mircea Filip.

Antibiotice pentru conjunctivita bacteriana
O veste buna este ca bolnavii isi pot relua relativ repede activitatile zilnice, fara a-i afecta pe cei din jur. Daca o persoana afectata de conjunctivita bacteriana inceteaza sa mai fie contagioasa dupa 24 de ore de la administrarea antibioticelor, conjunctivita virala este contagioasa atat timp cat exista simptome.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies