Conjunctivita reprezinta inrosirea si inflamarea conjunctivei, membrana transparenta care acopera o parte din globul ocular.
Cauzele frecvente ale conjunctivitelor sunt infectiile cu virusuri, bacterii, alergiile, contactul cu substante iritante sau corpuri straine.
Conjunctivitele virale si bacteriene sunt foarte contagioase si se transmit printr-o igiena precara a mainilor, folosirea obiectelor de uz personal de catre mai multe persoane sau chiar prin tuse si stranut. Singurele care nu sunt contagioase sunt conjuctivitele alergice, provocate de polen, par de animale sau cosmetice si conjunctivitele cauzate de anumite substante toxice.
Desi pot aparea in orice anotimp, incidenta conjunctivitelor creste primavara si vara. “Primavara apar conjunctivite alergice din cauza vegetatiei nou aparute si vara din cauza piscinelor, prafului etc.”, explica Mircea Filip, doctor oftalmolog la Clinica Ama Optimex, din Bucuresti.
De la roseata si mancarimi, la fotofobie
Simptomele conjunctivitei nu sunt greu de depistat. Roseata unuia sau ambilor ochi, alaturi de inflamarea pleoapelor, este unul dintre simptomele comune ale conjunctivitei, dar si cea care garanteaza ca nu vor exista complicatii daca boala este detectata si diagnosticata din timp.
Conjunctivita bacteriana afecteaza de obicei ambii ochi simultan, in timp ce conjunctivita virala afecteaza initial un ochi, pentru ca ulterior, in decurs de cateva zile, sa fie afectat si celalalt ochi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Principalele senzatii ale ochiului afectat de conjunctivita sunt mancarimile, arsurile si usturimile, insotite de o secretie apoasa, in cazul conjuctivitelor alergice, sau purulente,de culoare galben-verzui, in cazul celei bacteriene.
Din aceasta cauza, cei mai multi bolnavi se trezesc dimineata cu “ochii lipiti”, mai ales in conjunctivitele bacteriene.Mai mult, poate aparea sensibilitate la lumina (asa-zisa fotofobie) si senzatia de iritare sau “nisip in ochi”.
Doctorii pot adesea recunoaste boala dupa simptomele uzuale. “Examenul secretiei conjunctivale este indicat doar in cazuri particulare”, afirma oftalmologul Mircea Filip.
Conjunctivita nu se trateaza “dupa ureche”
Multi dintre cei afectati de conjunctivite aleg initial sa se trateze acasa cu “leacuri babesti” si, in cel mai fericit caz, sa urmeze sfatul farmacistului.
“Pacientii trateaza boala superficial, neglijand consultul medical.
Tratamentul este personalizat, in functie de tipul de conjuctivita. Afectiunea de natura bacteriana se trateaza cu antibiotice, picaturi sau antiseptice, in timp ce, de cele mai multe ori, conjunctivita virala nu necesita un tratatment propriu-zis, virusul “epuizandu-se” dupa patru sapte zile.
Pe langa tratamentul propriu- zis, pentru alinarea disconfortului si durerii, doctorii recomanda aplicarea compreselor reci sau caldute. Atentie, compresele trebuie sa fie curate si se folosesc separat pentru fiecare ochi ca sa nu se raspandeasca infectia, iar curatarea secretiilor se va face din interior catre exterior.
Cum preveniti infectarea celor din jur
Preventia joaca un rol important, in special in familie, unde riscul este mai mare. “Pacientii trebuie sa evite sa atinga zona infectata, sa se spele pe maini frecvent, in special dupa aplicarea picaturilor, sa nu foloseasca prosoape «la comun», sa schimbe lenjeria zilnic si sa dezinfecteze suprafetele din casa. Si cel mai important dintre toate: sa arunce orice produs de machiaj folosit inainte, pentru ca este infectat si poate cauza recidive serioase ale bolii. Mai mult, fardurile expirate pot da iritatie conjunctivala”, afirma Mircea Filip.
Antibiotice pentru conjunctivita bacteriana
O veste buna este ca bolnavii isi pot relua relativ repede activitatile zilnice, fara a-i afecta pe cei din jur. Daca o persoana afectata de conjunctivita bacteriana inceteaza sa mai fie contagioasa dupa 24 de ore de la administrarea antibioticelor, conjunctivita virala este contagioasa atat timp cat exista simptome.
Sursa: www.doctorulzilei.ro