Senzatia de gura uscata - descriere, complicatii, prevenire

Senzatia de gura uscata - descriere, complicatii, prevenire
Senzatia de gura uscata - descriere, complicatii, prevenire

Ti se intampla de multe ori sa simti ca ai gura uscata? Daca da, este posibil sa suferi de xerostomie. Asa este numita, in termeni medicali, situatia in care glandele salivare din gura nu produc suficienta saliva pentru a mentine gura umeda.

Aceasta conditie este adesea un efect advers al anumitor medicamente sau apare odata cu imbatranirea. Mai mult de 400 de tipuri de medicamente pot provoca gura uscata.

Printre acestea se numara pastilele pentru alergii si cele pentru raceala, epilepsie, acnee, hipertensiune arteriala, ori cele pentru vezica hiperactiva.

Insa, xerostomia poate fi un rezultat al chimioterapiei, deoarece radiațiile pot dauna glandelor salivare. Mai rar, gura uscata poate fi cauzata de o conditie medicala care afecteaza in mod direct glandele salivare. Mai mult decat atat, consumul de alcool și fumatul pot spori simptomele gurii uscate.

In multe cazuri, bolile precum diabetul zaharat, Alzheimer, sindromul Sjogren sau lupusul eritematos sistemic pot determina producerea xerostomiei. De asemenea, ceea ce nu stiu multi este faptul ca si anxietatea severa poate cauza uscaciunea gurii, stresul fiind principalul factor raspunzator pentru aceasta.

De cele mai multe ori, gura uscata este asociata si cu boala parodontală. Saliva are rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor nocive la nivelul cavitatii bucale.

Astfel ca, odata ce suferi de xerostomie, bacteriile care produc bolile gingivale, infectiile cavitatii orale si cariile dentare isi vor face aparitia.

Tocmai de aceea, este extrem de important sa nu lasi aceasta conditie medicala netratata si, mai ales, sa acorzi o importanta deosebita igienei orale.

Simptomele care pot insoti xerostomia sunt:

Uscăciune a gurii si saliva groasa;

Respiratie urat mirositoare;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Dificultate la mestecare, vorbire si inghitire;

Crapaturi la nivelul buzelor;

Infectii ale cavitatii bucale;

Limba uscata;

O senzatie de arsura sau furnicaturi in gura, in special pe limba;

Gat uscat si raguseala;

Modificari ale gustului;

Carii dentare;

Gura uscata poate face dificila purtarea protezelor dentare.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Complicatii

Xerostomia nu este o afectiune care trebuie lasata netratata, deoarece pot aparea numeroase complicatii. Gura uscata creste riscul dezvoltarii gingivitei (o afectiune a gingiilor), cariilor dentare si infectiilor gurii, cum ar fi aftele.

Lipsa de saliva in cavitatea bucala permite acumularea placii bacteriene, ce ataca in timp smaltul dintilor si duce la formarea cariilor. Cariile netratate duc la pierderea dintilor. Astfel ca, aceasta afectiune poate avea urmari grave asupra sanatatii dintilor.

Daca esti in situatia prezentata mai sus, iar din cauza xerostomiei netratate ti-ai pierdut dintii, nu trebuie sa disperi. Exista numeroase clinici pentru implant dentar in Bucuresti, care te pot face sa zambesti din nou cu incredere. Implantul dentar este cea mai rapida si eficienta solutie pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Asadar, problema ta poate fi rezolvata.

Prevenire

Pentru a preveni orice complicatii generate de gura uscata, incearca sa ai o rutina impecabila a igienei orale. Periajul de cel putin doua ori pe zi si folosirea zilnica a atei dentare este o necesitate. Apa de gura antimicrobiena fara alcool este un alt produs care te ajuta sa ai dinti curati si sanatosi.

De asemenea, fluorizarea in cabinetele stomatologice este o alta practica la care poti apela, ea avand rol in prevenirea si stoparea leziunilor carioase.

De asemenea, ai grija sa consumi minimum 2 litri de lichide pe zi, insa evita bauturile carbogazoase si cele alcoolice. In plus, in cazul in care fumezi, indicat este sa renunti la acest viciu, ori daca iti este imposibil- incearca sa scazi numarul de tigari fumate.

In plus, pentru a impiedica dezvoltarea xerostomiei, poti consuma guma de mestecat, intrucat aceasta stimuleaza secretia salivara. Insa, ai grija sa nu faci exces, pentru a nu declansa alte probleme medicale.

Xerostomia apare foarte des in cazul persoanelor in varsta si se caracterizeaza prin senzatia de uscaciune a gurii. Pe langa faptul ca aceasta este deranjanta, din cauza faptului ca face dificile mestecatul, ori chiar mancatul, ea determina si aparitia cariilor dentare si a altor afectiuni ale gurii. In cazul in care prezinti simptomele descrise mai sus, indicat este sa mergi urgent la doctor.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum a slăbit Florentina Opriș de Crăciun? Secretele vedetei dezvăluite în exclusivitate pentru Kfetele.ro

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies