Află mai jos cine a fost Sfânta Ecaterina și de ce este atât de îndrăgită de poporul român.
În fiecare an, Bizserica Ortodoxă o prăznuiește pe data de 25 noiembrie pe Sfânta Ecaterina, cunoscută și drept Sfânta Mucenița Ecaterina.
Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria în anul 287 dHR, fiind fiica guvernatorului Costas, al provinciei egiptene, în timpul împăratului roman Maxentius. Aceasta a pătimit pentru Dumnezeu, la vârsta de 18 ani. În timp ce slavii o prăznuiesc pe 24 noiembrie, grecii, arabii și români o cinstesc pe data de 25 noiembrie.
Citeste si: DESCOPERA: Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021
Pentru că excela prin frumusețe și inteligență, mulți tineri din familii bogate veneau să îi ceară mâna Sfintei Ecaterina. Cu toate acestea, tânăra îi respingea pe toți și le spunea părinților că nu se va căsători decât cu cineva care va fi mult mai celebru, mai bogat, mai frumos și mai înțelept decât ea.
Mama Ecaterinei este cea care decide că o trimită în secret la un Sfânt părinte care își petrecea timpul în singurătate într-o peșteră. Acesta îi spune Ecaterinei că va cunoaște un tânăr care va reuși să o depășească.
Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021
Din acel moment, se spune că în mintea Ecaterinei a apărut chipul mirelui ei.
La despărțirea de el, mirele i-a înmânat o icoană cu Maica Domnului și cu Mântuitorul în brațe, sfătuind-o să se roage mereu.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sfânta Ecaterina a început să o vadă pe Maica Domnului. La vârsta de 14 ani a devenit creștină și a convertit sute de persoane la creștinism.
În jurul vârstei de 18 ani a fost martirizată.Când a murit Sfânta Ecaterina
Se spune că Sfânta Ecaterina a mers la împăratul Maxentius pentru a-l mustra pentru cruzimea sa și pentru că începuse persecuțiile creștinilor. Atunci, împăratul a chemat 50 dintre cei mai buni filosofi păgâni și oratori pentru a disputa cu ea și pentru a-i respinge argumentele pro-creștine.
A fost închisă și biciuită. Împăratul a încercat să o câștige, propunându-i căsătoria. Cum ea a refuzat, împăratul a condamnat-o la moarte prin tragere pe o roată cu țepi. Însă roata s-a spulberat, iar Maxențiu a decis să o decapiteze în anul 305, la vârsta de 18 ani.
Unde se află trupul Sfintei Ecaterina
Se spune că îngerii i-au dus trupul pe Muntele Sinai din Egipt în locul în care, din anul 549 este construită Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
La peste 1100 de ani de la martiriu, Ioana d'Arc a identificat-o pe Sfânta Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut în vis și au sfătuit-o în cariera sa militară.
Sfânta Ecaterina tradiții
Sfânta Ecaterina este prăznuită de data de 25 noiembrie, în special de către femeile care poartă numele sfintei, precum și deerivate ale acesteia: Cătălina, Catinca, Catrina, Caterina, Catina, Catița, Cati, Tincuța, dar și de cei pe care îi cheamă Cătălin.
Pe 25 noiembrie, în calendarul ortodox este dezlegare la ulei și vin. Se spune că Sfânta Caterina îi poate apăra pe oamenii gospodari de boli și de nebunie, iar în această zi nu se lucrează. În caz contrar, se spune că cei care nu îi vor prăznuit ziua vor fi pedepsiți cu foc.
În trecut, flăcăii din sat aprindeau focul pe dealuri și săreau peste ele. De asemenea, se aprindeau la stânile de hotar, fiind fumul dirijat către grajdul vitelor ca să le protejeze de strigoi.
Cum își găsesc ursitul fetele nemăritate
Fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. Cele care aveau probleme în căsnicie posteau pentru ca mariajul să se îndrepte.
În Franța, femeile nemăritate de peste 25 de ani erau numite „caterinette” și își trimiteau cadouri între ele. În schimb, femeile singure din Marea Britanie participau în această zi la parade.