Sfânta Ecaterina 2021: Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina

Sfânta Ecaterina
Sfânta Ecaterina este prăznuită pe 25 noiembrie 

Află mai jos cine a fost Sfânta Ecaterina și de ce este atât de îndrăgită de poporul român.

În fiecare an, Bizserica Ortodoxă o prăznuiește pe data de 25 noiembrie pe Sfânta Ecaterina, cunoscută și drept Sfânta Mucenița Ecaterina.

Sfânta Ecaterina s-a născut în Alexandria în anul 287 dHR, fiind fiica guvernatorului Costas, al provinciei egiptene, în timpul împăratului roman Maxentius. Aceasta a pătimit pentru Dumnezeu, la vârsta de 18 ani. În timp ce slavii o prăznuiesc pe 24 noiembrie, grecii, arabii și români o cinstesc pe data de 25 noiembrie.

Citeste si: DESCOPERA: Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Pentru că excela prin frumusețe și inteligență, mulți tineri din familii bogate veneau să îi ceară mâna Sfintei Ecaterina. Cu toate acestea, tânăra îi respingea pe toți și le spunea părinților că nu se va căsători decât cu cineva care va fi mult mai celebru, mai bogat, mai frumos și mai înțelept decât ea.

Mama Ecaterinei este cea care decide că o trimită în secret la un Sfânt părinte care își petrecea timpul în singurătate într-o peșteră. Acesta îi spune Ecaterinei că va cunoaște un tânăr care va reuși să o depășească.

Citeste si: DESCOPERĂ: Superstiții si tradiții de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Din acel moment, se spune că în mintea Ecaterinei a apărut chipul mirelui ei.

La despărțirea de el, mirele i-a înmânat o icoană cu Maica Domnului și cu Mântuitorul în brațe, sfătuind-o să se roage mereu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sfânta Ecaterina a început să o vadă pe Maica Domnului. La vârsta de 14 ani a devenit creștină și a convertit sute de persoane la creștinism.

În jurul vârstei de 18 ani a fost martirizată.

Când a murit Sfânta Ecaterina

Se spune că Sfânta Ecaterina a mers la împăratul Maxentius pentru a-l mustra pentru cruzimea sa și pentru că începuse persecuțiile creștinilor. Atunci, împăratul a chemat 50 dintre cei mai buni filosofi păgâni și oratori pentru a disputa cu ea și pentru a-i respinge argumentele pro-creștine.

La finalul discuțiilor, Ecaterina a câștigat dezbaterea și mai mulți dintre adversari s-au declarat creștini. Însă, împăratul a decis să îi condamne la moarte, împreună cu tânăra.

A fost închisă și biciuită. Împăratul a încercat să o câștige, propunându-i căsătoria. Cum ea a refuzat, împăratul a condamnat-o la moarte prin tragere pe o roată cu țepi. Însă roata s-a spulberat, iar Maxențiu a decis să o decapiteze în anul 305, la vârsta de 18 ani.

Unde se află trupul Sfintei Ecaterina

Se spune că îngerii i-au dus trupul pe Muntele Sinai din Egipt în locul în care, din anul 549 este construită Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

La peste 1100 de ani de la martiriu, Ioana d'Arc a identificat-o pe  Sfânta Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut în vis și au sfătuit-o în cariera sa militară.

Sfânta Ecaterina tradiții

Sfânta Ecaterina este prăznuită de data de 25 noiembrie, în special de către femeile care poartă numele sfintei, precum și deerivate ale acesteia: Cătălina, Catinca, Catrina, Caterina, Catina, Catița, Cati, Tincuța, dar și de cei pe care îi cheamă Cătălin.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Pe 25 noiembrie, în calendarul ortodox este dezlegare la ulei și vin. Se spune că Sfânta Caterina îi poate apăra pe oamenii gospodari de boli și de nebunie, iar în această zi nu se lucrează. În caz contrar, se spune că cei care nu îi vor prăznuit ziua vor fi pedepsiți cu foc.

Sfanta Ecaterina data
Sfanta Ecaterina este praznuita pe 25 noiembrie[Sursa foto: wowbiz.ro]

În trecut, flăcăii din sat aprindeau focul pe dealuri și săreau peste ele. De asemenea, se aprindeau la stânile de hotar, fiind fumul dirijat către grajdul vitelor ca să le protejeze de strigoi.

Cum își găsesc ursitul fetele nemăritate

Fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. Cele care aveau probleme în căsnicie posteau pentru ca mariajul să se îndrepte.

În Franța, femeile nemăritate de peste 25 de ani erau numite „caterinette” și își trimiteau cadouri între ele. În schimb, femeile singure din Marea Britanie participau în această zi la parade.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies