Pe data de 1 august, în fiecare an, credincioșii ortodocși încep să sărbătorească Postul Adormirii Maicii Domnului, o perioadă importantă din calendarul religios românesc.
Această sărbătoare are o semnificație profundă și este legată de procesiuni vechi, îndepărtate în timp, care aveau ca scop ferirea creștinilor de diferite boli și suferințe.
Adormirea Maicii Domnului 2023
La aceeași dată, credincioșii prăznuiesc și Scoaterea Sfintei Cruci, marcând momentul când aceasta era scoasă în procesiune în Constantinopol cu sute de ani în urmă.
Tradiția Postului Adormirii Maicii Domnului s-a transmis din generație în generație și reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august, și pentru Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august. În această perioadă, credincioșii sunt chemați să respecte anumite tradiții și obiceiuri străvechi.
Una dintre regulile importante ale acestui post este abținerea de la mâncarea de dulce, iar credincioșii sunt învățați că este mai păcat să poftească decât să guste.
Postul nu înseamnă doar abținere de la mâncare, ci și o perioadă de purificare sufletească și spirituală. Credincioșii trebuie să evite certurile, dușmăniile și să fie gata să ierte și să se împace cu cei din jurul lor. De asemenea, trebuie să fie cuviincioși în vorbire și în fapte și să evite lăudările excesive.
Femeile însărcinate sunt încurajate să se roage pentru o sarcină ușoară și pentru mântuirea sufletului lor și a copilului pe care îl poartă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat și un moment în care natura se pregătește pentru schimbarea sezonului, pregătindu-se pentru venirea toamnei.
În ceea ce privește tradițiile și superstițiile populare, există credința că cei care nu țin acest post vor avea de suferit, se vor usca precum florile care se ofilesc în toamnă. De asemenea, în această perioadă nu se spală rufele, iar femeile care încalcă această tradiție se vor confrunta cu păduchi și ploșnițe.
Rugăciunea pentru Postul Adormirii Maicii Domnului 2023
„Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele.
Supersitiții Adormirea Maicii Domnului
Dacă urmează să aduci pe lume un copil, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti sau să faci vreo activitate prin casă, pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos.
Femeile însărcinate care nu vor ține cont de aceste tradiții nu vor avea deloc o naștere ușoară.
Tinere care vor să se mărite sunt nevoite să dea cu apă de busuioc pe icoana Maicii Domnului pentru a primi ajutor de la Fecioară.
Pe 15 august, avem ultima zi a verii când florile pot fi culese și folosite în scopuri terapeutice. Cine se roagă în această zi, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, se spune că scapă de necazuri grele, boli și pagube, iar în schimb, găsește alinare și împlinire în viață. În această zi, se oficiază slujbe religioase importante și se organizează hramuri.