Descoperă mai jos superstițiile și tradițiile românești în pragul prăznuirii Sfântului Andrei.
Pe data de 30 noiembrie este o zi extrem de specială pentru români, ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul tuturor românilor de pretutindeni.
Sfântul Andrei este primul dintre apostolii lui Iisus Hristos care a propovăduit Evanghelia pe teritoriul României, fiind numit „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
În data de 30 noiembrie, credincioșii din toată țara respectă o mulțime de tradiții și de obiceiuri pentru a se apăra de boală și de rele.
Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți români echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.
În Bucovina, i se mai spune „Andrei cap de iarnă”. În această noapte se spune că umblă strigoii pentru a fura mana vacilor și mințile oamenilor, precum și rodul livezilor.
Pentru a se proteja de strigoi, în gospodării se folosește usturoi de Sfântul Andrei. Gospodarii atârnă cununi de usturoi și ung porțile, ușile și geamurile, precum și cotețuș animalelor cu usturoi zdrobit, pentru a împiedica pătrunderea duhurilor rele.
Același lucru se întâmplă și în noaptea Sfântului Gheorghe, atunci când gospodarii folosesc bucăți de pământ și tulpini de trandafir pentru a împiedica pătrunderea duhurilor rele în gospodărie.Citeste si: Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2021
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În timpul anului, acest usturoi va fi folosit ca tratament pentru diferite boli ale animalelor și ale celor aflați în casă, precum și ca mijloc de protecție împotriva duhurilor rele. În plus, usturoiul sfințit se păstrează la icoană și îi ajută pe cei necăsătoriți să își cunoască ursitul.
Tot în noaptea Sfântului Andrei, gospodarii mai pun în apa animalelor și busuioc sfințit și agheasmă mare, pentru a fi ferite de boli și alte pericole.
Un alt obicei este descântarea droburilor de sare. Acestea se îngroapă sub grajd și se scot pe 23 aprilie de Sfântul Gheorghe, o altă zi cu multe semnificații pentru români, atunci când se dau animalelor din curte pentru a le feri de duhurile rele.
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021
Tot pe 30 noiembrie, oamenii aduc în casă crenguțe de vișin, pe care le pun în apă. Dacă înfloresc până în ziua de Crăciun, se crede că vor avea un an bogat și roditor. În alte zone ale țării, se seamănă grâu. Un grâu înalt și des înseamnă un an viitor rodnic și bogat, pe când un grâu firav înseamnă boală și sărăcie. În plus, grâul arată și cât de bogată va fi recolta anul viitor.
Fetele care își doresc să își afle ursitul pun sub pernă busuioc sfințit, la fel ca de Bobotează și îl pot visa pe cel cu care urmează să întemeieze o familie. De asemenea, la miezul nopții se uită într-un pahar cu apă neîncepută, așezat pe cenușă, în care se lasă o verighetă sfințită. Fetele trebuie să se uite în pahar de Sfântul Andrei prin verighetă și vor vedea chipul ursitului.
Mai există un alt obicei pentru a afla ursitul de Sfântul Andrei. Se spune că o fată necăsătorită trebuie să se așeze goală noaptea între două oglinzi, cu o lumânare în mână. În oglindă va vedea chipul ursitului său.
Tradiții de Sfântul Andrei. Noaptea în care lupii pot vorbi, iar oamenii se transformă în vârcolaci
Sfântul Andrei a fost numit și Apostolul Lupilor. Se spune că în noaptea Sfântului Andrei, lupii începă să vorbească cu grai de om, iar strigoii și moroii încep să umble pe pământ prin locurile cunoscute în timpul vieții.
Cei care îi aud pe lupi sunt afectați, iar acești oameni vor fi atacați de lupi și transformați în vârcolaci.