Sfântul Andrei are loc pe data de 30 noiembrie. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți?

sfantul andrei data
Ce traditii si obiceiuri exista de Sfantul Andrei?

Sfântul Andrei, prăznuit pe data de 30 noiembrie, marchează o zi special pentru români. Desi creștin-ortodocșii de pretutindeni sărbătoresc acest mare sfânt, Apostolul este considerat chiar ocrotitorul nostru.

Sfântul Andrei sau Sfântul Apostol Andrei este prăznuit anual pe data de 30 noiembrie, această zi fiind una bisericească sărbătorită la nivel național. Ajunul zilei de Sfântul Andrei relevă numeroase obiceiuri precreștine, pe care semenii noștri le asociază cu ghicirea ursitului sau a vremii, apariția strigoilor sau realizarea farmecelor.

Denumirea Sfântului Andrei provine din grecescul Andreas, care înseamnă „bărbătesc” sau „viteaz”. Astfel, sărbătoarea este notată în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran și anglican pe data de 30 noiembrie.

Deși în anumite scrieri Sfântul Andrei apare ca fiind ucenic al lui Ioan Botezătorul, Apostolul este menționat printre primii patru, adică, printre cei mai importanți.

sfantul apostol andrei
Sfântul Andrei se prăznuiește anual pe data de 30 Noiembrie.

Cine a fost Sfântul Andrei, Apostolul care ocrotește românii?

Sfântul Apostol Andrei a participat, conform tradițiilor Bisericii, după Înălțarea lui Iisus Hristos la cer, la o tragere la sorți prin care se hotăra în ce colț al lumii va merge fiecare Apostol, pentru propovăduire.

Acestuia i-a fost sortit să meargă în Bizantia, Bitinia, Tracia și Macedonia, dar și în jurul Mării Negre, în regiunea Dunării și Dobrogei, până în peninsula Crimeei.

Sfântul Andrei apare în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române din anul 1995, iar doi ani mai târziu, în 1997. Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat ocrotitorul României. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca 30 noiembrie, ziua dedicaată Sfântului Apostol, să devină sărbătoare bisericească națională.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Sfântul Apostol Andrei: obiceiuri de care trebuie să ții cont pe data de 30 noiembrie

Înainte de prăznuirea Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, creștinii țin cont de numeroase obiceiuri și tradiții. De asemenea, există multe superstiții precreștine, potrivit cărora în acest moment este favorizată apariția strigoilor, se fac farmece, poate fi ghicit ursitul fetelor, dar și alte astfel de legende potrivit cărora românii sunt protejați de divinitate, fiind vorba inclusiv despre locuințele și animalele

acestora.

sfantul andrei
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor.

De Sfântul Andrei se spune că dispare granița dintre bine și rău, iar lucrurile rele se îmbină cu cele bune. În noaptea de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, „umblă strigoii” pentru a fura „mana vacilor, mințile oamenilor și rodul livezilor”. Mai mult, strigoii- adică spiritele oamenilor trecuți în neființă care nu au ajuns în lumea celor drepți, aduc, de praznicul Sfântului Andrei, boli, nefericire, calamități, distrugere, devenind extrem de periculoase.

Tradiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie?

În mai multe regiuni din țara noastră, femeile vor atârna legături de usturoi pentru a nu lăsa duhurile rele să pătrundă. Pentru a preveni acest lucru, gospodinele mai ung cu usturoi zdrobit orice cale de acces în gospodărie, fie că vorbim despre porți, uși, geamuri sau chiar cotețele și încăperile animalelor, pentru a le feri de rele.

Usturoiul agățat va fi folosit ca tratament pentru afecțiuni în anul următor, sau ca protecție față de duhuri rele. Totodată, cu ajutorul acestui usturoi folosit de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, fetele își pot atrage ursitul, dar doar după ce îl vor fi sfințit la biserică.

Și animalele vor fi protejate de strigoi prin protecția oferită de busuioc sfințit pus în mâncare ți chiar și prin aghiasma pusă în apa pe care o beau.

Mai mult, pentru a vă proteja de strigoi, se spune că de Sfântul Apostol Andrei este bine să aruncați firimituri de pâine prin curte, pentru a le satisface acestora foamea și pentru a nu intra în casă în goana după hrană. Trebuie să aveți candele aprinse pe tot parcursul zilei și noaptea să lăsați măcar una lângă o icoană de a Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor.

Citește și: Ce avere are, de fapt, Dan Puric: „Mergem la bancă să arăt conturile”. Actorul a dezvăluit ce a făcut în paralel cu teatrul- kanald.ro

Citește și: TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde- stirilekanald.ro

sfantul andrei
Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți de Sfântul Andrei.

Se spune că, pentru un an bogat, oamenii trebuie să aducă în casă crenguțe de vișin în noaptea zilei de 30 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Andrei, iar dacă acestea vor înflori până la Crăciun, înseamnă că anul următor va fi extrem de bun. Totodată, dacă puneți grâu la încolțit sau dacă lăsați 12 cepe într-o odaie din casă până la Crăciun și acestea încolțesc, înseamnă că anul următor va fi unul bogat, iar dacă se strică, se spune din popor că luna Decembrie va fi ploioasă.

Cum îți poți afla sortitul de Sfântul Andrei? Pe 30 noiembrie trebuie să faci asta

În anumite regiuni din țară se spune că o tânără își poate afla ursitul dacă se așează goală între două oglinzi, ținând o lumânare în mână, de Sfântul Andrei. În marea majoritate a țării, fetele care vor să își afle sortitul vor ascunde sub pernă busuioc sfințit, iar chipul bărbatului le va apărea în vis, potrivit legendelor populare de Sfântul Apostol Andrei.

Pentru a nu stârni mânia Maicii Domnului, gospodinele din întreaga țară nu vor mai țese și nici nu vor mai toarce până de Crăciun. De altfel, se crede că temperaturile din iarna următoare pot fi prevestite încă de pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei: dacă cerul este senin iar afară este plăcut, iarna va fi una ușoară, iar dacă cerul este întunecat, luna este plină și va ninge sau ploua, se spune că iarna va fi una extrem de grea.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”

Jador și Oana Ciocan vor deveni părinți? Ce a publicat tânăra

Alexandra se sărută cu Gagea, dar plânge pentru Patrick! Aflați cum va reacționa Gagea și ce se va întâmpla în Casa iubirii, marți, 2 iulie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies