Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să dai azi de pomană, pentru a-ți merge bine tot anul

Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să dai azi de pomană, pentru a-ți merge bine tot anul
Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să dai azi de pomană, pentru a-ți merge bine tot anul

Ce nu ai voie să faci astăzi, sub nicio formă.

Duminică, 26 octombrie, ca în fiecare an pe această dată, creștin ortodocșii sărbătoresc Sâmedrul, sau, mai cunoscut pentru toată lumea, ziua Sfântului Dumitru.

Sfântul mare mucenic Dumitru s-a născut în cetatea Solun din Tesalonic, Grecia, tatăl lui fiind voievod în cetatea Solunului. Este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, motiv pentru care an de an se realizează procesiuni religioase speciale în toate colțurile țării.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este una care îi aduce mai aproape de credință, de rugăciune și de tradiție pe toți creștinii și sute de mii de români îi poartă numele.
Sfântul Dumitru apare în toate icoanele sub chip de cavaler și este recunoscut ca un mare luptător împotriva prigoanei anticreștine. Când Tesalonicul era asediat, grecii trecând prin marea foamete, Sfântul Dumitru a devenit salvarea lor, „un om îmbrăcat cu mantie albă, strălucitoare, pe un cal alb”.

Odată cu sărbătoarea Sfântului Dumitru, începe oficial iarna, în toate colțurile țării fiind aprinse focuri cunoscute sub numele de Foc al lui Sâmedru. Focul are un rol purificator și protejează de relele din jur. De aceea, la fiecare casă se aprinde un foc pentru a ține răul la distanță.

Citeste si: Sfântul Apostol Luca, sărbătorit pe 18 octombrie. Ce nu ai voie să faci azi, e mare păcat

Citeste si: Sfântul Ciprian, prăznuit pe 2 octombrie. Rugăciunea făcătoare de minuni

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sărbătoare mare astăzi! Cui trebuie să spui la mulți ani! Mulți români poartă acest nume sfânt

Se spune că până și morții se încălzesc din morminte când se aprinde focul.

Tinerii dansează și petrec în jurul focului cu speranța că își vor găsi dragostea.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dumitru

Există și câteva superstiții legate de Sf. Dumitru: Dacă vremea va fi posomorâtă de Ziua Sfântului Dumitru, vom avea parte de o iarnă grea cu zăpezi cât casele. În caz contrar, dacă vremea va fi blândă, iarna nu va fi atât de aprigă cu noi.

De asemenea, nu este voie să se semene usturoi de ziua Sfântului Dumitru, deoarece cine seamănă usturoi în această zi, va avea pagubă tot anul următor.

De Sfântul Dumitru se împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care sar peste foc. Se știe că încă din ajunul sărbătorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici să sară peste ele. Tradiția spune că cei care sar peste focuri vor fi sănătoși și se vor căsători.

Citește și: Denisa și Bogdan, ceartă aprinsă în camera roșie! Concurentul nu vrea să înțeleagă că fata nu are sentimente pentru el: „Mai mult decât prieteni nu putem să fim”- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

De asemenea, în această zi se pomenesc și morții și se da de pomană colivă, dar și colaci în formă de cruce.

Tot astăzi e practică tradiția tăiatului coamei cailor tineri pentru ca ea să crească frumos în lunile următoare. Nu se folosește piaptănul deoarece aduce pagubă.

De Sfântul Dumitru toate datoriile trebuie achitate.

Nu ai voie să speli, să calci, să coși sau să faci curățenie. De asemenea, nu trebuie ca azi să te cerți.



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Sărbătoare mare astăzi! Cui trebuie să spui la mulți ani! Mulți români poartă acest nume sfânt

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies