Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023

Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023
Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Sfântul Ilie în 2023.

Sfântul Ilie  este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Sfântului Ilie se prăznuiește în fiecare an în data de 20 iulie.

Anul acesta, ziua de 20 iulie pică într-o zi de joi. Astfel, chiar dacă în această zi de obicei nu se fac slujbe, sărbătoare Sfântului Ilie este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar în această zi preoții vor face liturghia specifică acestei sărbători.

Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023[Sursa foto: freepik]

Sfântul Ilie este unul dintre Prorocii care au o însemnătate aparte în credința creștină. Acesta este numit și Sfântul Ilie Tesviteanul și a fost fiul preotului Sovac din Tesvi, fiind cunoscut și ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia.

Potrivit învățăturilor creștine, Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru a îl certa și învăța binele pe regele Ahab, dar și pe ceilalți oameni ce își doreau să fie păgâni.

Cu toate acestea, ei nu își doreau să asculte sfaturile și cuvintele sale. Astfel, Sfântul Ilie a decis să îi pedepsească închizând cerul. Oamenii nu au mai văzut ploaie foarte mult timp, iar seceta și uscăciunea s-a așternut peste locul respective. În ciuda acestui eveniment, regele Ahab a continuat să ucidă creștini, astfel încât Sfântul Ilie a prelungit seceta, care a durat mai bine de trei ani, până când Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului și a început să se roage pentru a aduce ploaie pe pământ. 

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de secetă și pentru ca Sfântul Ilie să trimită pe pământ ploaie roditoare, fără grindină și furtuni care ar putea afecta recolta.  

Ce trebuie să împartă femeile de Sfântul Ilie

Citește și: Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023
Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023[Sursa foto: freepik]

Ziua de 20 iulie este o zi importantă pentru creștinii de pretutindeni. În această zi se sărbătoresc credincioșii care poartă numele Sfântului Proroc Ilie și se fac parastase de pomenire a tuturor celor care au trecut la cele veșnice și au purtat numele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Totodată, creștinii de pretutindeni participă la Sfânta Liturghie, iar ulterior preotul slujește bucatele aduse de creștini care sunt rânduite celor ce nu mai sunt astăzi printre noi.

Printre alimentele care nu trebuie să lipsească din pachete se numără coliva, vinul și colacii pentru sufletele celor adormiți.

Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023
Sfântul Ilie 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 20 iulie 2023[Sursa foto: freepik]

Mai mult decât atât, conform tradiției creștine, mărul era considerat pomul Sfântului Ilie. De aceea, nu se mănâncă mere până în această zi. Până la sărbătoarea de Sf. Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră.

De aceea, în pachetele pe care femeile la împart de Sfântul Ilie trebuie să pună și două mere, dar și un fagure de miere. Acestea se duc la biserică spre binecuvântare și ulterior se împart de pomană.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Rugăciune către Sfântul Ilie

Citește și: De ce nu este bine să speli în zilele de sărbătoare

Rugăciune către Sfântul Ilie
Rugăciune către Sfântul Ilie[Sursa foto: freepik]

În fiecare zi Sfântă există câte o rugăciune adresată Sfântului prăznuit pe care fiecare credincios trebuie să o rostească pentru a avea parte de sănătate și noroc. Iată care este rugăciunea adresată Sfântului Ilie pe care este bine să o rostești în data de 20 iulie:

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin .”, sursa: doxologia.ro.



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Ce tradiții trebuie să respecte femeile

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies