Sfântul Ilie 2023, tradiții și superstiții. De ce trebuie să ofere femeile mere de Sfântul Ilie?

Sfântul Ilie 2023, tradiții și superstiții. De ce trebuie să ofere femeile mere de Sfântul Ilie?
Sfântul Ilie 2023, tradiții și superstiții. De ce trebuie să ofere femeile mere de Sfântul Ilie?

Sărbătoarea Sfântului Ilie, este singura sărbătoare cu cruce roșie, din luna iulie. Însă știați dacă în această zi se spală haine sau nu?

Aflați din rândurile următoare, când are loc mai exact sărbătoarea cu cruce roșie, a lunii iulie, Sfântul Ilie. În plus, descoperiți și dacă în această zi de sărbătoare se spală haine sau nu, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile de care ar trebui să ținem cont, în această zi. 

Sfântul Ilie 2023    

Sfântul Ilie 2023, tradiții și superstiții[Sursa foto: freepik]

Atunci când vine vorba despre luna iulie, se pare că în această lună, singura sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox, este cea a Sfântului Ilie.

Această sărbătoare, are loc, ca în fiecare an, pe data de 20 iulie. Potrivit tradiției creștine, Sfântul Ilie a fost, este, și va rămâne întotdeauna cel aducător de ploi, în special atunci când vine vorba despre perioade secetoase, și nu numai.  

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 20 iulie

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

 

ce se imparte de sfantul ilie
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Se spală haine în această zi de sărbătoare? 

În fiecare zi din an, există sfinți a căror sărbătoare este pomenită. Cu toate acestea, în funcție de importanța lor, în calendarul creștin ortodox, regăsim aceste sărbători marcate fie cu cruce roșie, fie cu cruce neagră.

În ceea ce privește sărbătoarea Sfântului Ilie, care are loc pe data de 20 iulie, în fiecare an, aceasta este una dintre sărbătorile care sunt marcate în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie. 

Astfel, făcând parte din categoria celor care sunt marcate astfel, în această zi, timpul nostru trebuie să fie dedicat odihnei, și nu muncii, pe scurt, în această zi de sărbătoare nu se spală haine. 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De asemenea, tot în această zi, nici nu se calcă nu se coase, și nu se mătură. Toate aceste obiceiuri sunt respectate deseori, de către creștini, fiind obiceiuri care datează

de ani buni de zile. Așadar, inclusiv conform tradiției, dar și a credinței a, este păcat să muncim, dar și să spălăm în zilele cu cruce roșie, inclusiv de sărbătoarea Sfântului Ilie. 

Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm în această zi  

Sfântul Ilie 2023, tradiții și superstiții[Sursa foto: freepik]

  • Conform tradiției, se spune că în această zi sfântă, se mănâncă primele roade ale verii, mai exact nucile și merele. De asemenea, este specificat și faptul că, în cazul în care sunt consumate înainte de această zi, pot aduce grindină asupra pomilor, iar recolta să fie pusă în primejdie.   
  • Astfel încât, tot femeile sunt cele care trebuie să pregătească pachețele, pe care le vor oferi de pomană, pentru cei care au trecut la cele veșnice. În aceste pachete, trebuie să existe fructe, în deosebi mere, flori de câmp, apă, dar și alte bucate dorite de acestea.    
  • În această sfântă zi, se pare că femeile sunt cele care trebuie să culeagă busuioc, pe care ulterior să-l ducă la biserică pentru a-l așeza pe icoane. În continuare, acestea aduceau acasă busuiocul, sfințit, pe care îl puneau pe foc, iar din cenușa rezultată, foloseau atunci când aveau nevoie la terapie, sau pentru a vindeca anumite răni.   
  • De asemenea, conform obiceiurilor, se pare că femeile obișnuiau să cheme copiii străini sub un pom, mai exact sub un măr, pe care îl scuturau astfel încât toate merele căzute erau oferite drept pomana acestora. Mărul este atât de special în această zi sfântă de sărbătoare, tocmai pentru că este pomul Sfântului Ilie, acesta fiind și motivul pentru care până în această zi ei, aceste fructe nu trebuie să fie consumate. 
  • De Sfântul Ilie, există și tradiția conform căreia, fetele mai tinere care nu sunt încă măritate, pot avea șansa să-și viseze alesul.  
  • Tot astăzi, femeile trebuie să culeagă de dimineață, plante de leac, pe care ulterior trebuie să le pună la uscat, în podul casei, sub streașină sau în cămară.   
  • De asemenea, tot în această zi de sărbătoare, nu trebuie sa femeile să lucreze deloc. În caz contrar, acestea îl vor înfuria pe Sfântul Ilie, care va arunca fulgere asupra lor, dar și asupra recoltei.   
  • În data de 20 iulie, femeile sunt cele care nu trebuie, sub nici o formă, ca în această zi să spele, să coasă, sau să meargă la câmp. 
  • In plus, se pare că tot conform unei tradiții legate de această sfântă sărbătoare, Dar faptului că în fiecare zi, femeile obișnuiesc să deschidă geamurile pentru a aerisi, se pare că nici acestea, dar nici ușile caselor, nu trebuie deschise astăzi, tocmai pentru a nu se ascunde vreun rău, după ele. 
  • Femeile trebuie ca astăzi să rămână în case, sau cel puțin în gospodărie, astfel încât, să nu plece la drum. Astfel, vor fi ferite de mânia Sfântului Ilie.    
  • O altă tradiție a acestei sfinte sărbători, ține și de faptul că, la sate, apicultorii sunt cei care recoltează mierea de albine, mai exact bărbații, care se îmbracă în haine de sărbătoare și sunt ajutați totodată de un copil, femeile fiind cele care nu au voie să intre în stupină. După ce a fost recoltată mierea de albine, bărbații mergeau în casă iar alături de rude și vecini gustau din miere, dar și dintr-o țuică care era îndulcită cu această miere.  
  • Un alt obicei este legat și de ciobanii tineri, de la sate, care le oferea un dar iubitelor sale, furci lucrate de ei personal, din lemn pentru tors. 
  • Se spune că dacă în această zi a Sfântului Ilie, de sărbătoare mare, plouă, va ploua încă 20 de zile din respectiva zi. 

sfantul ilie 2023
Sfântul Ilie 2023[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Sfântul Ilie 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies