Multe persoane își doresc să aibă lângă ele persoanele potrivite, dar acestea sunt foarte greu de găsit, deoarece de multe ori, pe parcursul relației își dau seama că nu sunt ceea ce și-au dorit.
Alina Iliescu, psihoterapeut, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre cum să ne alegem partenerul de viață potrivit și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a nu da greș de fiecare dată.
Citește și: Sunteți într-o relație nepotrivită? Cum putem atrage dragostea?
Cum să ne alegem partenerul de viață potrivit
Alina Iliescu, psihoterapeut, a spus că partenerul ideal există în mintea noastră, iar în acel moment este important să înțelegem ce căutăm prima dată, deoarece cu cât înaintăm în vârstă, așteptările noastre devin mai mari și nu reușim să mai găsim persoana potrivită.
Nu vom reuși să ne găsim un partener real, dacă vom proiecta pe el tot ceea ce ne dorim noi, deoarece celălalt se poate ridica o perioadă la înălțimea așteptărilor noastre, iar la un moment dat să fie exact așa
„Partenerul ideal există în mintea noastră, toți avem un partener sau parteneră, o proiecție, iar atunci este foarte important să înțelegem ce căutăm prima dată, pentru că poate avem așteptări prea mari, deoarece cu cât înaintăm în vârstă și nu găsim acea persoană potrivită, cu atât așteptările noastre devin din ce în ce mai mari. Noi ne rezolvam anumite lucruri, devenim mai complexi și mai interesanți, spunem noi că ne-am schimbat, însă în realitate, ne-am scos potențialul nostru la suprafață și atunci căutăm un partener care să ni se potrivească din ce în ce
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dacă am avut un model bun în familie, vom putea crea o relație sănătoasă cu persoana de lângă noi, dar dacă modelul nostru din copilărie a fost unul toxic, este important să nu căutam ceea ce nu ne dorim și să încercăm să schimbăm ceva.
„Noi bagajul îl avem din copilărie, îl avem din relația părinților noștri, îl avem din modelul lor de cuplu, din modelul lor de familie, putem să moștenim modelul, pentru că am avut un model bun și atunci le respectăm relația și ne-a plăcut mediul nostru familial, sau putem spune că nu ne dorim să avem niciodată o relație ca cea a părinților noștri și atunci să angrenăm o cantitate de energie și să încercăm să schimbăm ceva, însă, trebuie să nu uităm că tot modelul este reperul, noi ne legăm cu un elastic de acel model, luăm o cantitate de energie și schimbăm, e ca și cum am construi o autostradă. Într-adevăr, noi avem un fel de a crea relațiile, avem un fel de a fi și avem un fel de a căuta acel partener. Cea mai mare problemă este în momentul în care ne căutam un partener sau o parteneră care are o patologie asemănătoare cu noi, adică are aceleași boli”, a mai adăugat specialistul.
Citește și: Jurnalul nutițional într-o dietă
Cum trebuie să fie partenerul nostru
De obicei, noi avem nevoie de un partener care să ne ofere iubire, dar căruia să îi putem oferi înapoi. Este important ca relația pe care o avem să fie una echilibrată.
Dacă noi arătăm că suntem vulnerabili în anumite locuri, persoana cu care suntem într-o relație trebuie să stea mai bine în acele locuri.
Un aspect important este faptul că femeile au nevoie de protecție și de siguranță, iar certurile într-o relație vor începe în momentul în care femeia se simte instabilă și consideră că este în pericol.
„Cumva aici e problema. Marea majoritate a celor care vin în terapie, vin și încep să spună despre toate relațiile, și au același tipar, iar atunci începem să săpăm să vedem de unde vine această nevoie de a alege acea tipologie și de cele mai multe ori descoperim că alegem o tipologie asemănătoare cu noi, ca să ne simțim confortabil. Noi avem nevoie de un partener sau de o parteneră, care, dacă noi suntem vulnerabili în anumite locuri, el sau ea trebuie să stea mai bine. Dacă amândoi avem nevoie să fim iubiți și avem aceste răni narcistice din copilăria mică, atunci celălalt ar trebui să aibă o capacitate de a ne iubi mai mare, ca să reușim noi să rezolvăm acel gol al nostru, dar noi la rândul nostru putem să îi dăm protecție, deoarece femeile au nevoie foarte mare de protecție și stabilitate. Într-o relație femeile fac scandal doar în momentul în care lucrurile devin instabile și nu se mai simt în siguranță”, a mai spus specialistul.
Citește și: Relații cu beneficii. Ce reprezintă această prietenie?
Citește și: Cum se dezvoltă gândirea creativă a copiilor