Știm că pielea bebelușului și a copilului în general este extrem de delicată, deoarece nu are aceleași mecanisme de protecție și apărare ca pielea adultului. De aceea, are nevoie de o îngrijire foarte specifică, atât atunci când îi alegem hainele pentru a-l îmbrăcă, cât și atunci când vine vorba despre îngrijire și curățare. Cu toate acestea, datorită varietății mari de produse de igienă și îngrijire a bebelușilor și copiilor pe care le găsim pe piață, este ușor pentru părinți să devină copleșiți și să nu știe care sunt cele mai bune produse pentru a avea grijă de pielea micuțului lor.
Pentru a ușura sarcina, specialiștii în acest domeniu fac mereu cercetări și ne împărtășesc o serie de sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când alegem cele mai potrivite produse de igienă pentru îngrijirea pielii bebelușului sau a copilului mic.
Pielea bebelușului este diferită de a noastră
Pielea unui bebeluș sau a unui copil mic este extrem de sensibilă, deoarece spre deosebire de cea a adulților, nu are suficiente mecanisme de apărare pentru a face față agresiunilor externe. Cu alte cuvinte, funcția de barieră protectoare pe care o are deja pielea este mai puțin eficientă în cazul bebelușilor. De aceea, trebuie să ținem cont de produsele pe care le punem pe pielea celui mic, la fel cu vom face și cu îmbrăcămintea sau orice alte lucruri care îi ating piele. Dar să ne oprim la produsele pentru îngrijire și igienă. Poți alege o mulțime de produse, printre care și cosmetice coreene pentru copii, atât de apreciate în Asia și, mai nou în lumea Occidentală.
Prin urmare, este esențial să alegi produse blânde cu pielea lui, acordând atenție și anotimpului în care ne aflăm, întrucât îngrijirea de care are nevoie pielea bebelușului pe vreme rece va fi diferită de îngrijirea necesară pe timp de vară. Să vedem, așadar cele mai bune sfaturi oferite de specialiști pentru a avea grijă de pielea bebelușului sau a copilului mic.
Optează întotdeauna pentru produse cu o compoziție simplă
Unul dintre sfaturile cele mai frecvente pe care ni le dau specialiștii este ca atunci când alegem produse de curățenie și igienă, precum cremele, șervețelele sau săpunurile, să optăm pentru cele mai simple din punct de vedere al compoziției. În acest sens, este indicat să evităm produsele cu ingrediente și substanțe chimice folosite de regulă în cazul adulților, care nu sunt doar agresive cu pielea bebelușului sau a copilului mic, ci pot provoca și o reacție alergică. În plus, calitatea acestor produse este de preferat să fie cea mai mare.
Evita conservanții și parfumurile
Ca o completare la recomandarea de mai sus, experții recomandă să acordăm o atenție deosebită conservanților și parfumurilor care sunt incluse în unele produse de igienă și îngrijire a bebelușilor și copiilor mici, deoarece acestea sunt componentele care provoacă cele mai multe reacții alergice la copiii mici.
La fel, atunci când îi spălăm hainele, trebuie să o facem cu foarte multă grijă în primele luni, să folosim săpun neutru și să evităm balsamurile și parfumurile care ar putea fi agresive pentru pielea delicată a micuțului nostru.
Tratează pielea bebelușului ca și cum ar fi atopică
Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii care afectează aproximativ 20% dintre copiii sub șase ani, incidență care a crescut semnificativ în țările dezvoltate în ultimii ani. Bebelușii și copiii care
suferă de această afecțiune au nevoie de o serie de îngrijiri pentru a-și trata și îngriji corect pielea și pentru a minimiza riscul apariției dermatitei.
Deși nu toți bebelușii sau copiii mici au pielea atopică, experții sfătuiesc părinții să trateze inițial copilul, mai ales bebelușul, ca și cum ar avea această problema, cumpărând produse în funcție de aceste nevoi, a căror compoziție este mai sensibilă și mai atentă cu pielea celui mic. În acest fel, vom evita eventualele afecțiuni dermatologice, iar pielea copilului va fi sănătoasă și hidratată.
Mirosul bebelușului este întotdeauna cel mai bun miros
Pe piață există o gamă largă de parfumuri pentru bebeluși și copii mici, dar indiferent cât de dulci și delicate ar fi parfumurile lor, nu vor înlocui niciodată mirosul natural minunat, unic și captivant pe care îl are pielea bebelușului.
Sunt mămici care o compară cu aromă de vanilie, biscuiți, pâine proaspătă... și chiar cu cea a laptelui matern. Dar dincolo de amintirile pe care fiecare dintre noi le evocă, s-a dovedit științific că mirosul natural al bebelușului și copilului mic îndeplinește funcția de a stabili o relație chimică cu mama acestuia, astfel încât această să simtă nevoia biologică de a-i oferi protecție și hrană. În plus, o mama va recunoaște întotdeauna mirosul bebelușului, la fel cum orice mama, indiferent de specie, o face.
Mirosul bebelușului și al copilului mic produce la mama un efect minunat, asemenea celui pe care îl simțim atunci când suntem îndrăgostiți. Acest lucru favorizează producerea de oxitocină, care va ajută mama să facă față perioadei postpartum, va întări legătura și va favoriza alăptarea. Din același motiv, se recomandă și că în primele luni de viață ale bebelușului, mama să nu folosească parfumuri care adaugă artificii mirosului natural al pielii sale. Acest lucru îi va oferi celui mic confort și siguranță.
Acestea fiind zise, specialiștii ne sfătuiesc să respectăm pe cât se poate regulile de mai sus cu privire la îngrijirea bebelușilor și copiilor mici, la folosirea cosmeticelor și la întărirea relației dintre mama și copil. Astfel vom avea un copil sănătos și fericit, iar tu vei fi un părinte responsa