Sfaturi importante despre alimentatia persoanelor care fac sport! Trebuie sa stii asta!

Sfaturi importante despre alimentatia persoanelor care fac sport! Trebuie sa stii asta!
Sfaturi importante despre alimentatia persoanelor care fac sport! Trebuie sa stii asta!

Am stat de vorba cu Tania Fantana, nutritionist Limitless, si am aflat lucruri foarte interesante.

 

Cat de corecte sunt sfaturile alimentare pe care le gasim online?
In acest moment, orice revista online am rasfoi si orice retea de socializare care se respecta are utilizatorii sai care scriu, posteaza informatii legate de alimentatie. Este posibil sa gasim si sfaturi bune, pe care sa le putem aplica si sa functioneze, sa ne ajute. Din pacate insa, o buna parte dintre materialele disponibile online sunt scrise de persoane care cauta titluri care sa atraga atentia, senzationalul, vizand subiecte de interes general, si oferind sfaturi care inlocuiesc experienta practica a unui
specialist si, mai ales, calea cea grea, dar frumoasa, a muncitului in sala (atat in sala de sport, cat si in cea de mese)
Diagnosticarea cu ajutorul Dr. Google este o dilema cu care se confrunta multi doctori. Ideea ca suntem mereu interconectati, ca apartinem unui anumit grup, face sa urmam anumite sfaturi mult mai usor, sa avem impresia ca au fost testate de catre alte persoane de mult timp.
Este bine sa ne ferim sa urmam sfaturi care promit rezultate foarte rapide, prin schimbari bruste si excesiv de selective de dieta. In plus, este bine sa nu luam suplimentele fara prescriptia doctorului sau a specialistului, sa evitam consumul de alimente sau bauturi care nu ne plac si, de asemenea, detoxifierea fortata, pe o perioada indelungata. Trebuie adaugat si faptul ca trebuie evitat consumul de alimente “la moda”, fara a sti exact ce proprietati terapeutice sau nutritionale au acestea (de exemplu, diferite surse alternative de zahar si indulcitori, extractele de fructe exotice, polenul, goji, anumite
combinatii de shake-uri si sucuri de fructe recomandate de vedete sau persoane fara pregatire de specialitate etc.), de unde provin si daca au fost analizate si testate de un organism international competent.
Care este adevarul despre suplimentele care se recomanda persoanelor care fac sport, pentru cresterea masei musculare? Chiar ajuta sau sunt doar marketing?
Obiectivul de crestere a masei musculare este unul care ar trebui sa apartina, mai degraba, sportivilor de performanta.
Nu este un obiectiv “de incercat” pentru toata lumea. Acesta necesita, in primul rand, foarte mult timp alocat (minimum 1 an), o precizie a meselor si a antrenamentelor in sala greu de urmat cu consecventa pentru o persoana care are o atractie moderata fata de sport si care practica sportul pentru a slabi si a face miscare. Organismul are propriile limite atunci cand vine vorba sa „fabrice” muschi, acest proces fiind controlat, in mare parte, si hormonal.
Testosteronul este principalul hormon implicat in acest proces. Estrogenii cu care suntem inzestrate noi, femeile, este dispus, in principal, spre crearea depozitelor de grasime, si nu de muschi. Atunci cand primeste un exces de nutrienti, organismul nu fabrica muschi, ci grasime, pentru a putea supravietui in eventualitatea in acre se iveste o perioada neprielnica (el este prevazator, se pregateste). Muschii sunt fabricati sau, mai corect spus, fibrele musculare se multiplica si se dezvolta atunci cand sunt supuse unui efort fizic extrem.
Este vorba de o masura de adaptare la efort a organismului.
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Dintre acesti aminoacizi, unii sunt fabricati de corp, iar altii trebuie asigurati prin alimentatie. Aici intervine rolul alimentatiei echilibrate, complete care furnizeaza organismului resorturile necesare crearii de tesut nou si care vine sa completeze efortul fizic. Cum este dificil de creat aceasta paleta larga de nutrienti (cu incadrarea intr-un buget zilnic maxim de calorii), suplimentele alimentare ajuta, fiind chiar recomandate atletilor performanti.
Insa, de aici si pana la a-ti comanda singur pe net 5 kg de pudra proteica la recomandarea prietenilor,  sunt multi, multi pasi de parcurs. In primul rand, trebuie sa ai o alimentatie de calitate, diversificata si adaptata caloric la consumul propriu. Apoi, trebuie sa practici antrenamentul corect, crescut progresiv, sa te hidratezi optim si sa stii sa aloci odihnei rolul meritat. Toate aceste masuri trebuie validate de un specialist in domeniu, de o persoana care a trait in sala mai multi ani decat ai petrecut tu cautand informatii pe net si prin mainile si priceperea caruia au trecut sute, poate mii de persoane.
Si, nu in ultimul rand analizele periodice de sange (si cele care vizeaza aparatul excretor) iti pot indica nivelul tau real de sanatate si modul in care corpul tau percepe tot acest proces complex.
La ce trebuie sa se astepte o persoana care nu a facut niciodata sport atunci cand vine la sala?
In primul rand, trebuie sa accepte faptul ca starea sa fizica si rezistenta la efort sunt (mult) mai scazute decat isi imagina. Cu totii gasim scuze atunci cand vrem sa ne indreptam spre o sala de sport unde este posibil sa simtim durere, infrangere, bariere fizice si mentale greu de depasit. Problema este ca va trebui sa purtam pe umerii nostri toate aceste scuze apasatoare atunci cand vom pasi pentru prima data (sau dupa o pauza indelungata) intr-o sala de sport unde chiar se munceste.
Cea mai mare greseala este sa renuntam dupa aceasta prima oara. Nu vom deveni mai puternici asa, ci mult mai slabi.
Spune-ne mai multe despre LIMITLESS.
Limitless este un program de remodelare corporala, menit sa aduca buna dispozitie si un corp sanatos, intr-un timp foarte bun. Limitless are o abordare holistica si satisface toate nevoile membrilor sai, astfel incat procesul lor de remodelare corporala sa fie unul de succes. Astfel, programul are atat componente de antrenament, nutritie, coaching si motivatie, cat si de educatie pe termen lung, prin seminarii si alte activitati in comunitate.
Rezultatele pe care un participant le poate avea se realizeaza intr-un timp scurt, iar antrenamentele sunt la o intensitate care, pe de o parte, satisface nevoile celor mai avansati membri, iar pe de cealalta parte, permite si persoanelor fara istoric sportiv sa poata duce programul cu brio pana la capat.
Meniul Limitless este un meniu care isi propune sa educe participantii in a face alegerile sanatoase in mod natural, firesc, si nu in mod chinuitor. Este un meniu echilibrat, care include marea majoritate a grupelor de nutrienti si nu este un meniu de infometare. Nu o sa iti numaram frunzele de salata din farfurie si nici pieptul de pui nu va fi un aliment de baza. Fiecare meniu se creeaza doar dupa intalnirea fata in fata in prealabil intre participant si nutritionist si are la baza, in primul rand, alergiile/intolerantele alimentare ale fiecarui participant. Analizele de sange sunt, de asemenea, un punct de plecare extrem de important. Din feedback-ul primit pana acum, meniurile Limitless au un gust foarte bun (cateodata, surprinzator de bun pentru un meniu de slabit) oferind, in acelasi timp, necesarul zilnic de calorii desfasurarii activitatii in mod normal. Meniul Limitless creeaza un echilibru intre alimentele gatite si cele crude, intre continutul de proteina animala si legume, asigura o portie zilnica de fructe de sezon si un mix delicios de nuci si fibre.

Cat de corecte sunt sfaturile alimentare pe care le gasim online?

In acest moment, orice revista online am rasfoi si orice retea de socializare care se respecta are utilizatorii sai care scriu, posteaza informatii legate de alimentatie. Este posibil sa gasim si sfaturi bune, pe care sa le putem aplica si sa functioneze, sa ne ajute. Din pacate insa, o buna parte dintre materialele disponibile online sunt scrise de persoane care cauta titluri care sa atraga atentia, senzationalul, vizand subiecte de interes general, si oferind sfaturi care inlocuiesc experienta practica a unui specialist si, mai ales, calea cea grea, dar frumoasa, a muncitului in sala (atat in sala de sport, cat si in cea de mese)

Diagnosticarea cu ajutorul Dr. Google este o dilema cu care se confrunta multi doctori. Ideea ca suntem mereu interconectati, ca apartinem unui anumit grup, face sa urmam anumite sfaturi mult mai usor, sa avem impresia ca au fost testate de catre alte persoane de mult timp.

Este bine sa ne ferim sa urmam sfaturi care promit rezultate foarte rapide, prin schimbari bruste si excesiv de selective de dieta. In plus, este bine sa nu luam suplimentele fara prescriptia doctorului sau a specialistului, sa evitam consumul de alimente sau bauturi care nu ne plac si, de asemenea, detoxifierea fortata, pe o perioada indelungata. Trebuie adaugat si faptul ca trebuie evitat consumul de alimente “la moda”, fara a sti exact ce proprietati terapeutice sau nutritionale au acestea (de exemplu, diferite surse alternative de zahar si indulcitori, extractele de fructe exotice, polenul, goji, anumite combinatii de shake-uri si sucuri de fructe recomandate de vedete sau persoane fara pregatire de specialitate etc.), de unde provin si daca au fost analizate si testate de un organism international competent. 

Care este adevarul despre suplimentele care se recomanda persoanelor care fac sport, pentru cresterea masei musculare? Chiar ajuta sau sunt doar marketing?

Obiectivul de crestere a masei musculare este unul care ar trebui sa apartina, mai degraba, sportivilor de performanta. Nu este un obiectiv “de incercat” pentru toata lumea. Acesta necesita, in primul rand, foarte mult timp alocat (minimum 1 an), o precizie a meselor si a antrenamentelor in sala greu de urmat cu consecventa pentru o persoana care are o atractie moderata fata de sport si care practica sportul pentru a slabi si a face miscare. Organismul are propriile limite atunci cand vine vorba sa „fabrice” muschi, acest proces fiind controlat, in mare parte, si hormonal. Testosteronul este principalul hormon implicat in acest proces. Estrogenii cu care suntem inzestrate noi, femeile, este dispus, in principal, spre crearea depozitelor de grasime, si nu de muschi. Atunci cand primeste un exces de nutrienti, organismul nu fabrica muschi, ci grasime, pentru a putea supravietui in eventualitatea in acre se iveste o perioada neprielnica (el este prevazator, se pregateste). Muschii sunt fabricati sau, mai corect spus, fibrele musculare se multiplica si se dezvolta atunci cand sunt supuse unui efort fizic extrem. Este vorba de o masura de adaptare la efort a organismului. 

Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Dintre acesti aminoacizi, unii sunt fabricati de corp, iar altii trebuie asigurati prin alimentatie. Aici intervine rolul alimentatiei echilibrate, complete care furnizeaza organismului resorturile necesare crearii de tesut nou si care vine sa completeze efortul fizic. Cum este dificil de creat aceasta paleta larga de nutrienti (cu incadrarea intr-un buget zilnic maxim de calorii), suplimentele alimentare ajuta, fiind chiar recomandate atletilor performanti. 

Insa, de aici si pana la a-ti comanda singur pe net 5 kg de pudra proteica la recomandarea prietenilor,  sunt multi, multi pasi de parcurs. In primul rand, trebuie sa ai o alimentatie de calitate, diversificata si adaptata caloric la consumul propriu. Apoi, trebuie sa practici antrenamentul corect, crescut progresiv, sa te hidratezi optim si sa stii sa aloci odihnei rolul meritat. Toate aceste masuri trebuie validate de un specialist in domeniu, de o persoana care a trait in sala mai multi ani decat ai petrecut tu cautand informatii pe net si prin mainile si priceperea caruia au trecut sute, poate mii de persoane.

Si, nu in ultimul rand analizele periodice de sange (si cele care vizeaza aparatul excretor) iti pot indica nivelul tau real de sanatate si modul in care corpul tau percepe tot acest proces complex.

La ce trebuie sa se astepte o persoana care nu a facut niciodata sport atunci cand vine la sala?

In primul rand, trebuie sa accepte faptul ca starea sa fizica si rezistenta la efort sunt (mult) mai scazute decat isi imagina. Cu totii gasim scuze atunci cand vrem sa ne indreptam spre o sala de sport unde este posibil sa simtim durere, infrangere, bariere fizice si mentale greu de depasit. Problema este ca va trebui sa purtam pe umerii nostri toate aceste scuze apasatoare atunci cand vom pasi pentru prima data (sau dupa o pauza indelungata) intr-o sala de sport unde chiar se munceste.

Cea mai mare greseala este sa renuntam dupa aceasta prima oara. Nu vom deveni mai puternici asa, ci mult mai slabi.

Spune-ne mai multe despre LIMITLESS.

Limitless este un program de remodelare corporala, menit sa aduca buna dispozitie si un corp sanatos, intr-un timp foarte bun. Limitless are o abordare holistica si satisface toate nevoile membrilor sai, astfel incat procesul lor de remodelare corporala sa fie unul de succes. Astfel, programul are atat componente de antrenament, nutritie, coaching si motivatie, cat si de educatie pe termen lung, prin seminarii si alte activitati in comunitate. 

Rezultatele pe care un participant le poate avea se realizeaza intr-un timp scurt, iar antrenamentele sunt la o intensitate care, pe de o parte, satisface nevoile celor mai avansati membri, iar pe de cealalta parte, permite si persoanelor fara istoric sportiv sa poata duce programul cu brio pana la capat.

Meniul Limitless este un meniu care isi propune sa educe participantii in a face alegerile sanatoase in mod natural, firesc, si nu in mod chinuitor. Este un meniu echilibrat, care include marea majoritate a grupelor de nutrienti si nu este un meniu de infometare. Nu o sa iti numaram frunzele de salata din farfurie si nici pieptul de pui nu va fi un aliment de baza. Fiecare meniu se creeaza doar dupa intalnirea fata in fata in prealabil intre participant si nutritionist si are la baza, in primul rand, alergiile/intolerantele alimentare ale fiecarui participant. Analizele de sange sunt, de asemenea, un punct de plecare extrem de important. Din feedback-ul primit pana acum, meniurile Limitless au un gust foarte bun (cateodata, surprinzator de bun pentru un meniu de slabit) oferind, in acelasi timp, necesarul zilnic de calorii desfasurarii activitatii in mod normal. Meniul Limitless creeaza un echilibru intre alimentele gatite si cele crude, intre continutul de proteina animala si legume, asigura o portie zilnica de fructe de sezon si un mix delicios de nuci si fibre.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Regulile pe care le-a stabilit Ana Maria Barnoschi în relație. Ce respectă cei doi de fiecare dată. “Este foarte important”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Theo Rose, gest plin de curaj! Puține vedete din SHOWBIZ îndrăznesc să se posteze așa Uitați

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Robi de la “Casa iubirii”, prima reacție după înfrângerea din RXF. Concurentul s-a filmat cu ochiul bandajat și cu vânătăi: „Cam asta se întâmplă când te bați…”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies