Îngrijirea eficientă a scalpului este un pas important pentru sănătatea părului. Află din rândurile de mai jos cheia pentru un păr sănătos!
Diana Baicu, specialist în frumusețe, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre îngrijirea scalpului.
Cum să îți îngrijești scalpul
Spală-ți părul în mod regulat
Spălarea părul ar trebui să se facă o dată la trei zile pentru a preveni acumularea excesivă de sebum, transpirație și impurități. Astfel, alegerea șamponului joacă un rol extrem de important, iar cele mai potrivite sunt cele care conțin alfa hidroxiacizi care exfoliază pielea, mai precis celulele moarte de la suprafață.
“Ar trebui să folosim un șampon destinat scalpului. Aceste șampoane, în principiu, conțin alfa hidroxiacizi care exfoliază pielea, adică celulele moarte de la suprafața și conțin, de foarte multe ori, apă micelară. Putem să ne spălăm părul cu mișcări circulare și foarte blânde. Există foarte multe persoane care sunt foarte agresive cu scalpul lor.”,
Hidratează scalpul
Scalpul are nevoie de hidratare, cu ajutorul unui balsam sau a unui ulei de păr pentru a preveni uscarea. De asemenea, pentru ca scalpul să se curețe bine, se recomandă folosirea unui scrub cu particule de țelină și apă micelară.
După ce părul este șamponat, se vor face cărări și se va aplica respectivul scrub pentru curățarea eficientă a scalpului. Ulterior, se va folosi un șampon și părul se va clăti.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
“Dacă vrei să se curețe foarte bine, atunci poți folosi scrub, care are particule de țelină, apă micelară. După ce l-am șamponat, facem cărări și folosim acest scrub ca să curățăm foarte bine scapul și să nu mai avem impresia că părul nostru sau scapul nostru nu este suficient de curățat. După aceea, folosim un șampon obișnuit ca să clătim.”, a mai precizat ea.
Evită produsele cu substanțe iritante
Produsele de styling care conțin alcool sunt foarte periculoase pentru scalp, deoarece pot usca scalpul și părul, cauzând iritații și mătreață.
“Trebuie să folosești produse special destinate spălării zilnice, dacă faci asta. Nu putem să folosim șampoane care sunt destul de agresive sau care au un PH nepotrivit, atunci când ne spălăm părul zilnic.”
Masează scalpul
Masarea scalpului în timpul spălării părului îmbunătățește circulația sângelui și stimulează producția de sebum natural. Atunci când vine vorba de perierea părului, este recomandată peria cu biluțe la capete, care este special concepută pentru tratarea scalpului.
Peria stimulează scapul, circulația de la nivelul lui și ajută la îndepărtarea construcției de metale grele, de resturi, de produse de styling care ar putea să rămână la nivelul scalpului.“Foarte important cum ne periem părul, în special bărbații. Bărbații neglijează cu totul peria. Bărbații ar trebui să folosească o perie cu biluțe, care este special concepută pentru tratarea scalpului. Ea este concepută în așa fel încât să masăm foarte bine, cu mișcări circulare. Peria ne stimulează scapul, ne stimulează circulația de la nivelul lui și ne ajută și să îndepărtăm această construcție de metale grele, de resturi, de produse de styling care ar putea să rămână la nivelul scalpului.”, a explicat specialista.
Protejează-ți părul
Protejarea scalpului se face cu ajutorul unui spray de protecție solară pentru a preveni arsurile solare și uscarea excesivă, cât și cu un spray pentru protecție termică atunci când se folosesc instrumente pentru stilizarea părului. Totodată, există produse de protecție pentru a proteja scalpul de decolorant și vopsea de păr care pot produce iritații.
”Aș vrea să atrag atenția atunci când ne vopsim părul. Există produse de protecție, sub formă de spray. Pur și simplu se sprayază și noi tocmai de asta le folosim, să protejăm scalpul de decolorant, de vopseaua de păr și să nu mai avem acel scalp iritat.”, a menționat ea.
Oferă-i o alimentație sănătoasă
Alimentația sănătoasă și bogată în nutrienți poate contribui la menținerea sănătății scalpului, astfel că este recomandat să se includă în dietă alimente bogate în proteine, vitaminele B și E, zinc și fier.
“Ar trebui să vedem ce facem cu alimentația, asta înainte de a trece la produse.”, a încheiat aceasta.