Sfaturi pentru prevenirea și gestionarea leziunilor coloanei vertebrale

Sfaturi pentru prevenirea și gestionarea leziunilor coloanei vertebrale
Sfaturi pentru prevenirea și gestionarea leziunilor coloanei vertebrale

Vă confruntați cu dureri, amorțeală sau slăbiciune la nivelul spatelui?

Știți cum să aveți grijă de sănătatea coloanei vertebrale și să preveniți leziunile coloanei vertebrale? În acest articol, vom discuta despre anatomia coloanei vertebrale până la opțiunile de tratament pentru leziunile acesteia.

Deci, ce este coloana vertebrală?

Coloana vertebrală este de o importantă majoră în susținerea întregului schelet al omului. Este formată din 33 de vertebre care protejează măduva spinării și nervii. Coloana vertebrală este împărțită în cinci regiuni: cervicală, toracică, lombară, sacrală și coccigiană. Regiunea cervicală este formată din șapte vertebre, în timp ce regiunea lombară are cinci vertebre. Coloana vertebrală este responsabilă pentru susținerea, stabilitatea și mișcarea corpului. Prin urmare, orice leziune la nivelul coloanei vertebrale poate provoca disconfort și dureri semnificative.

Leziunile coloanei vertebrale pot apărea din cauza unor traumatisme, a degenerării sau a unor factori legați de stilul de viață. Traumatismele includ accidente, căderi și leziuni ce pot fi provocate de practicarea unor anumite sporturi. Degenerarea se referă la uzură din cauza îmbătrânirii și a bolilor, cum ar fi artrită. Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi postura proastă, obezitatea și lipsa de exerciții fizice pot contribui, de asemenea, la leziuni ale coloanei vertebrale.

Anatomia coloanei vertebrale - regiunile cervicală și lombară

Regiunea cervicală a coloanei vertebrale este situată în gât și este formată din șapte vertebre, așa cum am menționat mai sus. Vertebrele cervicale sunt de dimensiuni mai mici decât celelalte vertebre și au o formă unică care permite rotația și flexibilitatea gâtului. Coloana cervicală este responsabilă de protejarea măduvei spinării și a nervilor care controlează partea superioară a corpului.

În schimb, regiunea lombară a coloanei vertebrale este situată în partea inferioară a spatelui și este formată din cinci vertebre. Vertebrele lombare au dimensiuni mai mari decât vertebrele cervicale și susțin greutatea părții superioare a corpului. Coloana vertebrală lombară este responsabilă pentru mișcarea și flexibilitatea părții inferioare a spatelui.

Cauze ale leziunilor coloanei vertebrale

Leziunile coloanei vertebrale pot apărea din cauza traumatismelor, a degenerării și a factorilor legați de stilul de viață. De exemplu, traumatismele coloanei vertebrale pot provoca fracturi, luxații și hernii de disc. Modificările degenerative ale coloanei vertebrale în schimb, pot provoca stenoză vertebrală, hernie de disc și osteoporoză.

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi postura proastă, obezitatea și lipsa de exerciții fizice pot contribui, de asemenea, la leziuni ale coloanei. O postură proastă pune presiune asupra coloanei vertebrale, provocând o aliniere greșită și dureri. Obezitatea pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, provocând uzură. Lipsa de exerciții fizice slăbește mușchii care susțin coloana vertebrală, făcând-o mai susceptibilă la leziuni. După cum vedem, există mulți factori care ne pot afecta coloana.

Simptomele leziunilor coloanei vertebrale

Aceste lovituri sau leziuni ale coloanei pot provoca o serie de simptome, inclusiv durere, amorțeală și slăbiciune. Durerea este însă cel mai frecvent simptom al leziunilor coloanei vertebrale și poate apărea la nivelul gâtului, spatelui, brațelor sau picioarelor. Amorțeala și furnicăturile în brațe sau picioare pot indica leziuni nervoase. Slăbiciunea în brațe sau picioare apare însă atunci când apar leziuni ale măduvei spinării. Alte simptome ale leziunilor coloanei vertebrale includ pierderea controlului vezicii urinare sau al intestinelor, dificultăți de mers și dificultăți în a stă în picioare.

Tipuri de leziuni

Există mai multe tipuri de leziuni, printre care amintim hernie de disc, fracturi și stenoză spinală. Hernia de disc apare atunci când un disc de la nivelul coloanei vertebrale se rupe, ceea ce face că interiorul gelatinos să se scurgă și să exercite presiune asupra nervilor. Fracturile pot apărea din cauza unei traume sau a degenerării și pot provoca dureri și dizabilități semnificative. Stenoza vertebrală apare din cauza îngustării canalului spinal, punând presiune asupra nervilor și provocând durere, amorțeală și slăbiciune.

Cum se face diagnosticarea și ce opțiuni de tratament există

Diagnosticarea implică examinări fizice și teste imagistice. Examenele fizice vor fi făcută pentru identificarea durerii, amorțelii și slăbiciunii în zona afectată. Testele imagistice, cum ar fi radiografiile, tomografiile și imagistica prin rezonanță magnetică, pot oferi însă acele imagini detaliate ale coloanei vertebrale și pot ajuta la confirmarea, identificarea localizării și gravității leziunii.

Opțiunile de tratament pentru leziunile coloanei vertebrale depind de tipul și gravitatea leziunii. Sunt disponibile abordări chirurgicale și nechirurgicale pentru leziunile coloanei vertebrale.

Opțiunile de tratament nechirurgical pentru leziunile coloanei vertebrale includ fizioterapie, chiropractică și modificări ale stilului de viață. Fizioterapia implică exerciții și întinderi concepute pentru a întări mușchii care susțin coloana vertebrală și pentru a îmbunătăți flexibilitatea. Pentru fizioterapie, sar și alte opțiuni de tratament precum sistemul David, elongație, masaj și altele, puteți face o programare https://www.bio-ortoclinic.ro/. Modificările stilului de viață, cum ar fi menținerea unei poziții bune, scăderea în greutate și exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la prevenirea leziunilor coloanei vertebrale.

Prevenirea leziunilor

Prevenirea implică exerciții și obiceiuri zilnice pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale. Exerciții precum yoga, Pilates și înotul pot ajuta la întărirea mușchilor care susțin coloana vertebrală și la îmbunătățirea flexibilității. Menținerea unei poziții bune în timp ce stați jos, în picioare și dormiți poate ajuta, de asemenea, la prevenirea leziunilor coloanei vertebrale. Evitarea fumatului, menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiile fizice pot contribui, de asemenea, la menținerea sănătății acesteia.

Leziunile coloanei vertebrale pot provoca disconfort și dureri semnificative. Deși există situații când acestea nu pot fi evitate, o mare parte din ele pot fi însă, prin respectarea recomandărilor pe care vi le-am oferit mai sus. În cazul în care experimentați dureri ale spatelui, mai ales dacă acestea persistă, prezentați-vă numaidecât la medic pentru a primi un diagnostic și tratamentul corespunzătoare.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies