Sfecla rosie conservata in otet - deliciu cu hrean pentru iarna

Sfecla rosie conservata in otet - deliciu cu hrean pentru iarna

Preparata cruda, data pe razatoare, singura sau impreuna cu alte radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel, ridiche neagra, ridiche alba, gulie), din sfecla rosie se obtine o salata de cruditati delicioasa, simplu de pregatit.

Sfeclele se spala bine cu apa calduta si se taie radacinile ramase, fara a intra in sfecla propriu zisa, care este de un rosu intens. Se curata bine pamantul sau nisipul, pentru a evita ulterior, sa aveti ce „rontai” prin dinti.

Sfeclele intregi, se aseaza intr-o tava mai mare, lasand spatii mai mari intre ele. Daca vreti sa evitati spalatul din greu al tavii, pe fundul acesteia se asterne o hartie de pergament/ hartie de copt.

Tava se acopera cu o hartie de pergament, umezita si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Coptul sfeclei este in functie de marimea acesteia. Pentru sfeclele din imagine, coptul dureaza cca. 1 ora si un sfert.

Daca sunteti nerabdatori sau grabite! Ridicati cu atentie coltul hartiei de pergament (atentie, sa nu va napadeasca aburul strans sub hartia de copt) si incercati sfecla cu varful cutitului.



Dupa racire, sfeclele se taie rondele sau in orice forma doreste gospodina si se aseaza in borcane. In borcane se pun boabe de piper si hrean dat pe razatoare.

Se prepara un amestec din otet alimentar, din vin, de 9  grade si apa rece, in proportie de 1:3. In amestec se adauga o lingurita rasa, de sare grunjoasa la litrul de amestec si se fierbe, in cateva clocote. Amestecul otet-apa, se toarna cald, peste rondelele/ cuburile/  rozetele, etc. de sfecla rosie coapta.

Nu uita! Puneti un varf de cutit, sub borcan, inainte de a turna amestecul de otet – apa, fierbinte. Dupa turnarea acestuia, s-ar putea sa va para rau, daca ati uitat de cutit.

Alternativa! Sfecla poate fi fiarta, in apa rece, la foc potrivit, pe ochiul aragazului, cu capacul pus pe oala, in loc sa fie coapta.
Sfecla rosie conservata in otet va fi la fel de delicioasa.

Cand se serveste, sfecla rosie conservata in otet, se scoate din borcan, se scurge bine de lichid si se amesteca cu ulei de masline si hrean ras.

Daca nu ai fost prevazator si nu ai hrean ras, pus la borcan! Bucatile de sfecla rosie, amestecate cu cateva feliute de ardei gras sau ardei capia, proaspat, patrunjel verde, tocat marunt si ulei de masline sunt la fel de gustoase.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Sursa



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Horoscop 20 septembrie 2024. O zodie are parte de ceva tensiuni

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

VIDEO Robi și Teodora, discuții departe de ochii colegilor din casă. Ce și-au spus cei doi. “Nu cred că am pus presiune pe tine.”

Ayaz îi recunoaște dragostea lui Asiye. Ce se întâmplă în episodul de azi al serialului turcesc „Totul pentru familia mea”? Vezi online live episodul de marți, 17 septembrie, începând cu ora 20:00

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare