Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Sfinții Apostoli Petru și Pavel în 2023.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii de pretutindeni, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se prăznuiesc în fiecare an în data de 29 iunie. Anul acesta, ziua de 29 iunie pică într-o zi de joi.

Ce semnifică sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

Ce semnifică sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel [Sursa foto: shutterstock]

Sfinții Petru și Pavel sunt unii dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină. Cei doi Apostoli sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România datorită faptului că de-a lungul vieții au fost întemnițați pentru că l-au recunoscut pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au greșit în fața lui Dumnezeu, primul dintre ei s-a lepădat de Hristos, iar cel de-al doilea i-a prigonit pe creștini. De aceea, au devenit apărătorii celor lipsiți de libertate care au greșit în fața Domnului. Cei doi Apostoli s-au căit în cele din urmă pentru faptele sale și au ajuns în Împărăția Cerurilor. Astfel, Sfântul Petru se spune că este ocrotitorul porților Raiului, fiind și mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Sfântul Petru are o putere aparte asupra credincioșilor, fiind guvernatorul ploii. Astfel, se spune că ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o zi în care Sfântul Petru are puterea de a trimite ploaie, tunete și fulgere pe pământ.

Cei doi Apostoli sunt sărbătoriți în aceeași zi deoarece au murit amândoi în anul 67.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, ziua de 29 iunie este denumită în popor ca fiind SânPetru de Vară. Această zi marchează mijlocul verii agrare și timpul secerișului. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de ploaie, tunete, grindină și fulgere și pentru a avea parte de un an îmbelșugat și roditor prin intermediul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie [Sursa foto: freepik]

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară.

Astfel, femeile trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și pentru ca Sfinții Apostoli Petru și Pavel să nu le pedepsească.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.

În ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel este interzisă orice treabă gospodărească. Femeile nu au voie să bage haine la spălat, să calce, să dea cu mătura sau că meargă la câmp. Pe de altă parte, tradiția populară spune că oamenii au voie să lucreze aproape orice, doar femeile să nu toarcă sau să croșeteze pentru că se crede că se întorc colacii dați de pomană celor adormiți.

Citește și: Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor- kanald.ro

Citește și: Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"- stirilekanald.ro

Mai mult decât atât, până în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, femeile nu au voie să mănânce mere. Se spune că dacă încalcă acest obicei, îi vor supăra pe morți. În cazul femeilor văduve, tradiția se respectă până la Sfântul Ilie, ca să fie sănătoase.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie [Sursa foto: freepik]

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pe lângă cele menționate mai sus, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, în fiecare an, în data de 29 iunie.

Ziua de SânPetru constituie un moment oportun în care să ne aducem aminte de sufletele celor adormiți. Astfel, gospodinele pregătesc pachete cu diferite alimente, care sunt duse la biserică și sunt împărțite pentru sufletele celor adormiți, această zi purtând și denumirea de Moșii de SânPetru.

Pentru cei pistruiați există o tradiție conform căreia trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul. Dacă respectă acest ritual, pistruii nu se vor mai înmulți.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel [Sursa foto: freepik]

Potrivit tradiției populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane și lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite și să nu fure vitele din gospodării.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Superstiții de SFINȚII PETRU ȘI PAVEL. Ce trebuie să faci sâmbătă, 29 iunie, în ziua de Sfinții Petru și Pavel

EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?

Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei

TikTok, interzis timp de un an: "Îl vom închide complet pentru toată lumea". Țară europeană care a luat această decizie

Armin Nicoară își dorea ca Georgiana Lobonț să fie nașa copilului. Ce s-a întâmplat, de fapt?

Iasmina, în camera roșie cu Gagea. Care este motivul pentru care tânăra a vrut să vorbească cu el. Concurentul va răbufni când va afla

VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania