Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 iunie

Sfinții Petru și Pavel 2023

Prima lună de vară vine cu o sărbătoare foarte importantă pentru creștini-ortodocși, cea a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu ocazia acestei zile, românii obișnuiesc să respecte diverse obiceiuri și reguli.

Descoperă în rândurile de mai jos pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care este semnificația acestei zile, ce tradiții există, dar și ce trebuie să împartă credincioșii!

Semnificația sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună deoarece au fost martirizați în data de 29 iunie a anului 67.  Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, fiind născut în Betsaida Galileei. Acesta a avut un rol important, deoarece a mărturisit în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos. După Înălțarea Domnului, Petru decide, la adunarea ucenicilor, ca Matia să devină apostol în locul lui Iuda.

Sfântul Apostol Pavel a luat parte la uciderea arhidiaconului Ștefan. Acesta a fost numit „Apostolul Neamului”, fiindcă l-a vestit cel mai mult pe Hristos, printre popoarele păgâne din acele vremuri.

Când se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Tradiții Sf. Petru și Pavel [Sursa foto: Freepik]

Această sărbătoare are loc pe 29 iunie, atunci când se termină postul asociat acestui eveniment. Credincioșii sunt obișnuiți ca la începutul verii să respecte Postul Sfinților Petru și Pavel, care începe pe 12 iunie, anul acesta. Totuși, acest post nu are o dată fixă de începere, deoarece este calculat în funcție de data la care a picat Paștele. Acest post începe mereu în prima duminică de după Rusalii. Acest post mai are și denumirea de Postul Sânpetrului.

Tradiții și obiceiuri în perioada Postul Sfinților Petru și Pavel

 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Toată această perioadă vine cu multe tradiții, pe care creștinii le respectă cu sfințenie. În mod evident, în perioada postului, aceștia nu vor consuma produse de origine animală. De asemenea, este recomandat ca în această perioadă, toți creștini-ortodocșii să se spovedească după ce au ținut post, pentru a le fi iertate păcatele. Cu toate că este interzis să consumi produse de origine animală în Postul Sfinților Petru și Pavel, în acest an vor fi patru zile cu dezlegare la pește.

Există în popor diverse superstiții legate de această sărbătoare. Se spune că dacă tună și fulgeră de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, nucile și alunele vor fi viermănoase. De asemenea, începând cu această zi, se spune că privighetorile și cucul nu mai cântă. Pentru a avea spor în casă, credincioșii trebuie să sfințească la biserică, pachete cu colaci, lumânări, colivă și mere, pe care să le împartă mai apoi celor nevoiași. În multe zone ale țării, există o tradiție care spune că femeile trebuie să le ofere fiicelor un talisman. Acestea vor purta talismanul timp de trei zile, pentru a fi ferite de farmece și iele, care le pot fura norocul.

 

Ce trebuie să împartă femeile de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Când începe postul acestei sărbători [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Citește și: Francesca, dezvăluiri inedite din „Casa iubirii”, după eliminare. Ce se întâmplă, de fapt, între Patrick și Bianca: „E mai mult decât o simplă atracție”- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii obișnuiesc să împartă diverse preparate și băuturi, pentru a pomeni sufletele celor adormiți. Sărbătoarea Apostolilor Petru și Pavel este cunoscută și sub numele de Moșii de Sânpetru. În această zi, femeile trebuie să împartă oale pline cu apă, pentru ca cei ce au trecut pe lumea cealaltă, să aibă ce bea. De asemenea, unele femei oferă de pomană și vase cu vin sau lapte, sau chiar mâncare gătită.

Ce se împarte de Sfinții Petru și Pavel [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Datorită faptului că vara este specifică fructelor, credincioșii pot să împartă și vase pline cu fructe de sezon, fie cireșe, vișine sau căpșuni. Este recomandat ca toate aceste bunătățuri să fie oferite oamenilor nevoiași. Pe data de 29 de iunie, la bisericile din România se organizează o slujbă specifică, unde credincioșii pot aduce colivă și colaci, pentru a fi sfințite de către preot.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Se spală haine în această zi de sărbătoare?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

3 motive pentru care cafeaua poate fi un aliat în dieta ta de slăbire

„Ne recunoști că v-ați văzut în afară”. Rebecca aduce acuzații dure împotriva lui Antoni și a lui Criss. Cum se apără cei doi concurenți de la „Casa iubirii”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere