Află din rândurile de mai jos dacă se spală haine de Sfinții Apostoli Petru și Pavel!
Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc pe data de 29 iunie, fiind o zi de sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel.
Sfântul Apostol Petru, cunoscut și sub numele de Simon Petru, s-a numărat printre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos, fiind menționat constant în Noul Testament și fiind adesea considerat primul papă al Bisericii Catolice.
Sfântul Apostol Pavel, cunoscut și sub numele de Saul din Tars, a fost un evreu, inițial persecutor al creștinilor, care a devenit unul dintre cei mai importanți misionari și teologi ai creștinismului. Mai precis, Pavel a scris multe dintre epistolele Noului Testament și este creditat cu extinderea creștinismului în afara comunității evreiești, către popoarele păgâne.
Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 iunie
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Astfel, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în mod tradițional pe 29 iunie în Biserica Catolică și în alte tradiții creștine.
Sărbătoarea marchează moartea și martiriul lor, cât și importanța lor în răspândirea și consolidarea creștinismului timpuriu.Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel mai este numită în popor și Sânpetru de vară sau Moșii de vară, aceasta marcând jumătatea verii agrare și începutul secerișului.
Se spală sau nu haine în ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Așadar, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, femeile au mai multe interdicții, care trebuie luate în considerare pentru a avea parte de sănătate.
Printre lucrurile care nu trebuie făcute în această zi de sărbătoare se află și activitățile casnice, precum băgatul hainelor la spălat, călcatul hainelor, datul cu mătura sau mersul la câmp. De asemenea, în ziua prăznuirii celor doi sfinți nu trebuie să se arunce gunoiul din casă, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
- Femeile trebuie dea de pomană bucate pentru cei adormiți, astfel că trebuie să ofere vecinilor şi celor sărmani mâncare gătită și vase de lut pline cu apă. Această tradiție se respectă cu sfințenie, deoarece se spune că cei trecuți la cele veșnice nu vor flămânzi, şi nici nu vor înseta pe lumea cealaltă.
- În ziua de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se spune că apar licuricii, care ghidează oamenii rătăciți în păduri sau în munți. Mai mult decât atât, aceștia ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.
- De asemenea, nu se scutură merii în această zi, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. Se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie, dacă vor să fie sănătoase.
-
Sărbătoarea este, de obicei, anunțata de anumite repere cosmice şi terestre, mai precis apariția licuricilor, amuțitul cucului, răsăritul constelației Găinușei.
Rugăciune către Sfinții Petru şi Pavel
"Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.
Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească.
De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.
Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți şi întregul popor creștin.
Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.
Slăviți Apostoli Petru şi Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi şi să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin!".