Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 iunie
Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Află din rândurile de mai jos ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Sfinții Petru și Pavel!

Sfinții Petru și Pavel se sărbătoresc pe data de 29 iunie, fiind o zi de sărbătoare liturgică în cinstea martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel.

Sfântul Apostol Petru, cunoscut și sub numele de Simon Petru, s-a numărat printre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos, fiind menționat constant în Noul Testament și fiind adesea considerat primul papă al Bisericii Catolice. Conform tradiției, Petru a fost crucificat cu capul în jos la Roma, în timpul persecuțiilor creștine sub împăratul Nero.

Sfântul Apostol Pavel, cunoscut și sub numele de Saul din Tars, a fost un evreu, la început persecutor al creștinilor, care a devenit unul dintre cei mai importanți misionari și teologi ai creștinismului. Mai precis, Pavel a scris multe dintre epistolele Noului Testament și este creditat cu extinderea creștinismului în afara comunității evreiești, către popoarele păgâne. De asemenea, acesta a fost martirizat în Roma, fiind decapitat în timpul persecuțiilor creștine sub împăratul Nero.

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Astfel, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie în Biserica Catolică și în alte tradiții creștine.

Sărbătoarea marchează moartea și martiriul lor, cât și importanța lor în răspândirea și consolidarea creștinismului timpuriu.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel mai este numită în popor și Sanpetru de vară sau Moșii de vară, aceasta marcând jumătatea verii agrare și începutul secerișului.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

 Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 29 iunie

Așadar, de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, gospodinele obișnuiesc să pună pe masă numeroase bucate, care mai de care mai delicioase.

De asemenea, acestea obișnuiesc să împartă bucate alese pentru sufletul celor dragi care au trecut la cele veșnice, pentru ca păcatele lor să fie iertate și să-și găsească liniștea.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

  • În ziua de Sărbătorea Sfinților Petru și Pavel, femeile trebuie să ducă la biserică mere dulci, mere acre, coliva, colaci, faguri de miere și corcodușe. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie sfințite și date de pomană celor sărmani. Gospodinele împart mere dulci, deoarece tradiția spune că vor fi sănătoase tot timpul anului, și vor avea parte de spor în muncă și noroc.
  • De asemenea, se împart și ulcele cu apă, vin sau lapte spre a potoli setea celor de pe lumea cealaltă.
  • În Postul Sfinților Petru şi Pavel, gospodinele pot pune pe masa fructe precum mere, cireșe, prune, caise, căpșuni, banane, citrice, piersici sau pepene, cât şi legume de sezon, din care pot face mâncăruri delicioase de post.
  • Datorită faptului că se ține post în această zi de sărbătoare, gospodinele pot prepara bucate din linte, fasole, orez, mazăre, varză, cartofi sau ciuperci.

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

Rugăciune către Sfinții Petru şi Pavel

"Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.
Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.


Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.
Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți şi întregul popor creștin.
Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.
Slăviți Apostoli Petru şi Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi şi să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin!".



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 iunie

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies