Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are loc pe dată de 29 iunie. Însă știați ce semnifică această sărbătoare creștină?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar și care este dată exactă în care va începe postul.
Ce semnifică sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
„Petru” înseamnă „piatră” şi semnifică tăria, statornicia şi neclintirea. Pe de altă parte, „Pavel” înseamnă „mic” şi semnifică părerea de sine lipsită de îngâmfare, defăimarea de sine şi smerenia.
Sfântul Apostol Petru, a fost fratele Sfântului Apostol Andrei și era originar din Betsaida. Un aspect interesant despre acesta este faptul că Sfântul Apostol Petru se numea Simeon, înainte de a se întâlni cu Domnul. În ceea ce-l privește peSfântul Apostol Pavel, acesta este originar din Tarsul Ciliciei.
Această schimbare a numelor arată faptul că a avut loc schimbarea esenţială care s-a petrecut în sufletele Apostolilor, de fapt.
Citeste si: Ce se mănâncă de Rusalii. Care sunt tradițiile culinare
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în acest an
În acest an, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe pe data de 20 iunie, luni, și durează timp de nouă zile, până la sărbătoarea Sfinților cu același nume. Prin urmare, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este celebrată în fiecare an, pe data de 29 iunie.
Anul acesta, Sfinții Petru şi Pavel vor fi sărbătoriți într-o zi de miercuri, iar Biserica a stabilit ca în această zi să fie dezlegare la pește, deși, în mod normal, perioada de post se încheia cu o zi înainte de această sărbătoare, mai exact în ajun. Cu toate acestea, durata acestui post se poate schimbă în funcție de data în care pică Sfintele Paști. Potrivit celor rânduite, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în lunea de după Duminica denumită a Tuturor Sfinților.
Citeste si: Liviu Vârciu respectă tradițiile de Înălțarea Domnului! Ce nu face astăzi prezentatorul TV: „Este păcat...”
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
În acest an, din cele 9 zile de post, trei vor avea dezlegare la pește, mai exact în zilele de 24 iunie( Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul) și 25-26 iunie (zile de sâmbătă și duminică). În timpul celor 9 zile în care se ține post, exact ca în cazul celorlalte posturi, nu se fac nunți, deoarece această perioadă de postire nu este compatibilă cu petrecerile care au loc la astfel de evenimente.
Pregătirea pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostolic, dar și a altor cărți duhovnicești. Prin faptul că ținem acest post, cinstim totodată și darurile Sfântului Duh care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. Aceasta era și denumirea postului, în vremurile trecute, „Postul Cincizecimii”.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi
Ce nu aveți voie să faceți de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
- Exact ca în orice altă zi de sărbătoare, nici de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. În caz contrar, se spune că vor fi atrase forțele necurate
- Conform unei alte tradiții populare, se spune că nu se pun capcane în această zi, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă. Acest obicei se ține pentru a păstra la distanță animalele sălbatice, astfel acestea nu vor mai fura vitele din gospodării
- De asemenea, o tradiție mai puțin obișnuită pe care trebuie să o respectăm în această zi este legată de mere. Nu se mănâncă mere în ziua praznicului, în special de către femei. În caz contrar, cei trecuți în neființă se vor supăra. Prin urmare, femeile vor avea voie să consume mere, abia la Sfântul Ilie
Citeste si: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie