Dureri de stomac, balonari, crampe, aciditate, toate acestea sunt urmarile unei digestii proaste. Exista insa remedii la indemana oricui.
Medicii ne avertizeaza ca majoritatea bolilor de stomac si intestine isi au originea in proasta digestie a alimentelor pe care le mancam. S-a dovedit ca digestia deficitara are o influenta daunatoare nu numai asupra tubului digestiv, dar si asupra sistemului nervos, care controleaza si dirijeaza activitatea tuturor organelor din organismul omului.
Cateva modificari ale obiceiurilor alimentare au drept urmare normalizarea digestiei. Primul inamic al unei digestii bune sunt grasimile- redu consumul de mezeluri, carne rosie, branza si unt.
Consuma alimente grase cu moderatie, opteaza pentru uleiul de masline crud adaugat dupa prepararea mancarii, mananca legume si fructe in functie de ce iti permite organismul.
De ce trebuie sa tii seama, inainte de a urma oricare dintre regulile de mai jos? Nu manca atunci cand esti nervos sau suparat pentru ca vei avea, cu siguranta, o digestie proasta. Stresul provoaca eliberarea adrenalinei in corp, care are efectul de a incetini digestia. Starile nervoase favorizeaza secretia de acid gastric in exces, provocand astfel arsuri la stomac. Rezultatul este ca in aceste conditii se ajunge la intoleranta alimentara.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Specialistii recomanda activitati relaxante si tehnici yoga de calmare a sistemului nervos. Mica plimbare de dupa-masa nu e doar o legenda. Toate activitatile fizice, daca nu sunt obositoare, favorizeaza un bun tranzit intestinal. De aceea, medicii recomanda jumatate de ora de exercitii fizice pe zi- gimnastica, mers pe bicicleta, inot.
Iata si cele 10 remedii:
1. Bea apa pe tot parcursul zilei- Poate ca a devenit un stereotip, dar chiar avem nevoie, pentru a fi sanatosi, de un litru si jumatate de lichide pe zi. Acestea ajuta sistemul digestiv sa functioneze bine. Apa ramane cea mai eficienta si indicata. Dar poti bea si ceai, supa de legume si suc de fructe natural, fara adaos de zahar, cel mai indicat fiind cel de anasan pentru ca este foarte putin acid.
Specialistii recomanda sa bem lichide toata ziua, dar nu inainte de masa, pentru ca dilueaza secretiile gastrice si mancarea nu se mai digera.
2. Alege sa mananci cel putin 30 g de fibre pe zi- Cand ai tulburari de digestie, gandeste-te prima data la fibre care stimuleaza tranzitul intestinal.
3. Mananca incet- Pentru o digestie buna, mancatul incet este o conditie esentiala. Acest lucru iti permite sa mesteci bine alimentele, usurand astfel munca ulterioara a sistemului digestiv si riscul de crampe. Nutritionistii spun ca ar trebui sa acordam fiecarui fel de mancare aproximativ 15 minute.
4. Nu-ti face siesta imediat dupa masa- Dupa ce mananci nu ceda tentatiei de a te intinde in pat, mai ales dupa o masa copioasa, pentru ca astfel va fi favorizat refluxul acid, continutul stomacului putandu-se revarsa in esofag si provocand astfel arsuri.
Ar trebui ca intre masa si culcare sa treaca doua ore, timp in care alimentele coboara din stomac in intestine. Daca totusi vrei sa te culci mai devreme, asaza-ti capul pe o perna foarte inalta si dormi pe partea stanga, aceasta putand reduce riscul de reflux.
5. Plante bune de leac- Numeroase plante contin uleiuri esentiale eupeptice care le vin de hac digestiilor dificile. Acesta este mai ales cazul chimionului, mararului sau anasonului, plante ce combat aerofagia si balonarile abdominale. Ananasul are, de asemenea, actiune digestiva, la fel ca si papadia sau ghimbirul, un tonic aromatic mult utilizat in dispepsie. Plantele ca anghinarea, rozmarinul sau ridichea neagra stimuleaza functiile hepatice si usureaza digestia.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro