Sarcina si nasterea supun organismul femeii la un efort suplimentar.
1. „Largirea” vaginului apare in randul femeilor care nasc pe cale naturala, din cauza efortului substantial pe care il depune musculatura vaginala in timpul travaliului. Exista metode de tratament: exercitiile Kegel (miscarile de contractare si decontractare a muschiului pubococcigian) si rejuvenarea vaginala.
2. Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara de urina. Afectiunea se poate agrava in timpul sarcinii, din cauza modificarilor hormonale. In plus, cu cat durata travaliului a fost mai mare, cu atat riscul aparitiei incontinentei este mai mare. Se instaleaza frecvent intre sase si opt saptamani dupa nastere.
3. Dureri in zona anusului, sangerari rectale, mancarime, acestea sunt simptome clasice pentru aproximativ 90% dintre femei, imediat dupa nastere.
4. Petele specifice graviditatii apar din cauza excesului de estrogen si progesteron care stimuleaza productia de melanina, pigment ce da culoare pielii. Petele maronii se extind ca o „masca” in timpul sarcinii, insa, de obicei, dispar spontan la cateva luni dupa nastere.
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro