Mel Wakeman, expert in nutritie de la Universitatea Birmingham, sustine ca mare parte dintre nutrientii din plante sunt de putine ori asimilati de organism.
In cazul unor legume precum rosiile, morcovii, ciupercile, spanacul si sparanghelul, procesul de gatire elibereaza mai multe substante nutritive pentru organismul uman, arata Daily Mail.
In aceste conditii, gatirea rosiei creste continutul de licopen, care s-a dovedit ca reduce cancerul de prostata. Totusi, Mel Wakeman avertizeaza sa nu se manânce doar rosii gatite, pentru ca in cadrul procesului sunt distruse alte vitamine.
Spanacul este bogat in oxalati, dar face dificila absorbtia fierului si a calciului care nu mai are loc daca leguma este fiarta. Totusi, este foarte important sa nu lasi spanacul prea mult pe foc.
Morcovii sunt bogati in carotenoizi, care ofera culoarea portocalie, iar gatitul creste aceasta cantitate.
De asemenea, ciupercile contin cantitati mari de vitamine si minerale, iar gatitul poate creste valoarea lor nutritiva.
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro