Iată care sunt semnele care îți arată că ai o carență de vitamine!
Odată cu sosirea anotimpului rece sistemul tău imunitar este pus la încercare. De aceea, pe lângă un stil de viață sănătos format dintr-o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine, odihnă suficientă și activitate fizică, trebuie să fii foarte atent și la necesarul zilnic de vitamine.
Multe persoane se confruntă cu un deficit de vitamine și din aceste motive au numeroase probleme de sănătate. Este foarte important ca mai întâi să identificăm simptomele care apar în momentul când ai carență de vitamine pentru a putea să tratezi acel deficit.
Ce simptome apar dacă ai o carență de vitamina A
Citeste si: Top 3 diete care dau rezultate imediat
Citeste si: Cât usturoi se pune pentru a ieși mujdeiul ca la restaurant
Vitamina A este o vitamină foarte importantă pentru organismul nostru, având o strânsă legătură cu vederea. Astfel, principalul semn prin intermediul căruia poți identifica o carență de vitamina A este dat de apariția tulburărilor de vedere în special în timpul nopții.
Lipsa vitaminei A se instalează treptat și lent deoarece organismul nostru dispune de rezerve mari de vitamina A acumulate din alimentație.
Totodată, pe lângă deteriorarea vederii, apariția de carii și sângerări ale gingiilor sunt alte semne ale carenței de vitamina A. De asemenea, persoanele care se confruntă cu lipsa de vitamina A observă schimbări ale firului de păr, care devine friabil și uscat, pierzându-și treptat luciul.
Pentru că cea mai eficientă soluție de prevenire și tratare a acestui deficit este consumul de alimente bogate în vitamina A, persoanele care se confruntă cu această carență trebuie să consume morcovi, spanac, pepene roșu, ardei gras, salată verde, mazăre, dar și lapte.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Semne care îți arată un deficit de vitamina B
Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine care sunt esențiale pentru organism: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Acestea contribuie la producția de energie, susțin sănătatea creierului și a inimii și asigură sănătatea generală a organismului.
Fiind atât de importante pentru organismul, lipsa lor se observă în fiecare componentă a corpului, având un efect negativ asupra sănătății.
Vitamina B1
Lipsa de B1 din organism se manifestă prin crampe musculare puternice, resimțite mai ales la nivelul picioarelor. În timp, dacă nu este tratată, această carență poate duce la confuzie, tulburări de memorie, insuficiență cardiacă, anorexie și scădere ponderală.
Vitamina B2
Dacă vă confruntați cu erupții la nivelul pielii, senzație de arsură la nivelul ochilor, limbii și gurii, atunci este posibil să aveți un deficit de vitamina B2.
Vitamina B3
În cazul în care întâmpinați probleme legate de scăderea capacității de concentrare și stări de anxietate luați în calcul carența de vitamina B3. În timp dacă este netratată poate duce la alte manifestări neuro psihiatrice mult mai grave ca apatie, letargie și chiar depresie. Totodată, are efecte negative și asupra sistemului digestiv, provocând diaree și senzație de greață.
Vitamina B5
Dacă vă confruntați cu stări de iritabilitate nejustificate și aveți adesea insomnie înseamnă că aveți un deficit de vitamina B5. Acesta se manifestă și prin slăbiciune musculară.
Vitamina B6
Stările de iritabilitate, anxietate și confuzie pot fi cauzate și de carența de vitamina B6.
Vitamina B7
Pentru persoanele care se confruntă cu dermatita seboreică este recomandat să facă analize prin intermediul cărora să observe dacă nu cumva au deficit de vitamina B7.
Vitamina B9
Deficitul de vitamina B9 sau acidul folic produce tulburări neurologice, dezvoltând anemia megaloblastică.
Vitamina B12
În cazul persoanelor care se confruntă cu deficit de vitamina B12 apar simptome ca anemia, oboseala, tulburări de atenție și memorie, amorțeală, senzații de înțepături ale membrelor și modificări ale mobilității.
Pentru persoanele care se confruntă cu deficit de vitamina B sunt recomandate următoarele alimente: semințele de floarea soarelui, sparanghelul, fasolea albă, soia, lintea și varza de Bruxelles, ciuperci, spanac, carne de vită, lapte, nuci și ouă.
Este foarte important de menționat faptul că persoanele care au o alimentație variată nu ar trebui să aibă un deficit de vitamine. Totodată, carențele de vitamine se depistează cu ajutorul medicului specialist.