Simptome neobișnuite ale cancerului la sân. Poți să ai boala și să o confunzi cu altceva

Simptome neobișnuite ale cancerului la sân. Poți să ai boala și să o confunzi cu altceva
Simptome neobișnuite ale cancerului la sân. Poți să ai boala și să o confunzi cu altceva

Cancerul de sân este, în acest moment, cea mai răspândită formă de cancer la femei atât în ţara noastră, cât şi la nivel internaţional.

Prevenţia şi, mai ales, controalele periodice sunt vitale, cu atât mai mult cu cât în fiecare an cancerul mamar ucide 465.000 de femei din întreaga lume şi doar 1,3% din noile cazuri sunt depistate în fază incipientă. Fă tot ce îţi stă în putinţă pentru a nu face parte din aceste statistici!

Semne sugestive ale afecţiunilor mamare, inclusiv ale cancerului de sân

nodul palpabil nedureros cu suprafaţa neregulată, dură (cel mai frecvent), cu limite şterse;
creşterea asimetrică a consistenţei sânului- în totalitate sau într-o porţiune;
retracţia pielii la nivelul unei

zone a sânului;
retracţia mamelonului;
deformări ale unui sân;
scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore);
roşeaţă (eritem) sau ulceraţie tegumentară;
roseaţă (eritem) sau ulceraţie a mamelonului;
adenopatii axilare de aceeaşi parte, nedureroase;
durere (foarte rar- numai în stadii foarte avansate)

Medicul Holly Pederson, director al serviciilor medicale ale sânului din Clinica Cleveland susţine că un semn extrem de comun pentru cancerul de sân este încreţirea pielii. Dacă o femeie ridică braţul şi se priveşte în oglindă va observa o încreţeală a pielii.

Prin urmare, în cazul în care braţul tău se află deasupra capului şi observi la nivelul sânilor pielea încreţită (în orice loc), ar trebui să beneficiezi de o consultaţie medicală. Atunci când tumoarea creşte, perturbă arhitectura pielii şi poate cauza o încreţire a ligamentelor din interior; aceasta apare ca un fel de indentare (adâncitură) care revine la normal odată ce îţi cobori braţul.

Citeste si: Poți avea chisturi ovariene! Fii atentă la aceste simptome

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dieta care te scapă de 5 kilograme în 7 zile! Cum slăbești 18 kilograme pe lună

Prevenţia şi, mai ales, controalele periodice sunt vitale, cu atât mai mult cu cât în fiecare an cancerul mamar ucide 465.000 de femei din întreaga lume şi doar 1,3% din noile cazuri sunt depistate în fază incipientă. Fă tot ce îţi stă în putinţă pentru a nu face parte din aceste statistici!

Un alt semn mai puţin obişnuit este o secreţie mamelonară care apare din senin; acesta este un simptom destul de des acuzat. Dacă apare doar atunci când mamelonul este presat şi este prezentă la ambii sâni, iar culoarea este albă, verzuie sau maronie, de obicei nu este vorba despre cancer de sân. Însă atunci când apare de la sine, de la un singur mamelon şi este de culoare sângerie sau transparentă poate fi un simptom de cancer de sân.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Alte simptome neobişnuite ale cancerului de sân sunt durerea de sân, în special la femeile vârstnice (peste 50 de ani).

La o femeie aflată în perioada postmenopauză, durerea este mai puţin comună, iar cea prezentă într-un singur loc trebuie să fie evaluată (apare în urma proliferării cancerului). Un alt simptom neobişnuit este descuamarea sau modificarea în culoare a mamelonului şi a complexului areolei (inelul colorat din jurul mamelonului). Cancerul poate să aibă originea în mamelon. Dacă descuamarea şi iritaţia implică mamelonul şi nu complexul areolei, trebuie tratată cu seriozitate. Mamelonul va avea un aspect roşu sau movuliu, nu va arăta normal.
Este vorba de fapt de celulele canceroase care invadează mamelonul ce determină un aspect diferit al pielii (dacă este vorba despre cancer de sân).

O pată roşie pe sân trebuie de asemenea investigată. Este deseori trecută cu vederea, dar poate fi un semn al inflamaţiei pe care o cauzează cancerul de sân inflamator. Cancerul de sân inflamator este extrem de rar, dar un sân roşu sau inflamat, în special dacă pielea se îngroaşă, trebuie evaluat. Poţi avea un sân roşu şi ca urmare a unei infecţii mamare. Cancerul de sân inflamator nu apare subit, în timp ce infecţia de sân prezintă o evoluţie bruscă.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ciroza hepatică – Semnele și simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies