Scarlatina este o boală infecțioasă, care este mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții. Boala se transmite prin contactul cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate cu bacteriile.
Ilinca Tranulis, medic pediatru, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre simptomele și semnele scarlatinei la copii. Iată cum îți poți da seama dacă micuțul tău suferă de această afecțiune și ce trebuie să faci!
Simptome și semne ale scarlatinei la copii
Conform spuselor specialistul, sezonul pentru această afecțiune este iarna și începutul primăverii, iar după perioada de Covid-19 sunt mai multe cazuri decât au fost vreodată.
„Sezonul este iarna și începutul primăverii, iar anul acesta, cum ne-am obișnuit, după perioada de covid sunt mult mai multe cazuri decât de obicei. Scarlatina este dată de o bacterie, de streptococul betahemolotic de grup A, este un microb care trebuie tratat cu antibiotic, dar întâi trebuie să ne dăm seama că este vorba de scarlatină.
Citește și: Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă
Tratamentul scarlatinei la copii
Pe lângă gâtul roșu, scarlatina este și o erupție roșiatică pe piele, iar pielea devine aspră, cu niște bubițe roșii și mici. Tratamentul simptomatic pentru febră și orice alt simptom pe care îl mai are copilul este antibioticul.
„Scarlatina este, pe lângă gâtul roșu, ganglioni, și o erupție roșiatică pe piele, pielea este aspră, cu niște bubițe mici roșii. Tratament simptomatic pentru febră, pentru orice alt simptom mai are copilul și antibiotic obligatoriu, banal la penicilină funcționează încă la acest streptococ și este de primă intenție în tratamentul tuturor variantelor de afecțiuni date de streptococ. Este obligatoriu consultul la medic și medicul decide tratamentul cu antibiotic, de obicei 10 zile.
Cum se manifestă scarlatina în cazul copiilor
Dacă această scarlatină este netratată corespunzător poate da în corp niște anticorpi care vor ataca organele corpului propriu și poate da reumatism articular, o cardită, afectarea inimii sau chiar afectarea rinichilor.
„Scarlatina netratată corespunzător poate da în corp niște anticorpi care vor ataca organele corpului propriu, poate da reumatism articular, o cardită, afectarea valvelor inimii, poate da o afectare a rinichilor. O angină streptococică, deci doar un roșu în gât poate să treacă și de la sine, să nu ne prindem, dar când avem multe cazuri trebuie să verificăm prin teste, sunt niște teste rapide sau niște exudate care durează trei patru zile până de dau rezultatele. Copiii cu aceste teste pozitive trebuie tratați”, a spus doctorul.
Complicații ale scarlatinei la copii
Complicațiile scarlatinei sunt rare, dar pot apărea în cazul în care infecția nu este tratată și toxina produsă de bacterie se răspândește la alte organe ale corpului. Printre complicațiile posibile ale scarlatinei se includ:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Abcese in jurul amigdalelor;
Infectii ale urechii, sinusurilor ori pielii;
Pneumonie;
Febra reumatica;
Artrita;
Glomerulonefrita poststreptococica
Simptome și semne ale scarlatinei la copii
Atât adulții cât și copiii prezintă aceleași simptome ale scarlatinei. Unul dintre cele mai recunoscute simptome este erupția cutanată roșie specifică, asemănătoare cu o arsură solară, aspră la atingere și care apare de obicei mai întâi pe față sau gât, urmată de extinderea la trunchi, brațe și picioare. Dacă se aplică presiune pe pielea înroșită, aceasta va deveni palidă.
Erupția este mai pronunțată în zona inghinală, subraț, genunchi, cot și gât. Fața pare îmbujorată, cu o zonă mai palidă în jurul gurii (aspect de obraji palmuiți). Aceste simptome durează, de obicei, o săptămână, după care erupția este înlocuită cu descuamarea pielii.
Alte simptome ale scarlatinei la copii și adulți includ:
Limba zmeurie (apare ca urmare a descuamării straturilor superficiale ale mucoasei linguale);
Febra mare, insotita adesea de frisoane;
Gat rosu si dureros;
Dificultăți la înghițire;
Ganglioni limfatici mariti, sensibili la atingere;
Greață;
Vărsături;
Dureri de cap, abdominale sau musculare.
Citește și: Ouă fierte: moi, cleioase sau tari. Cum să le prepari corect pentru a obține consistența dorită