Sindromul colonului iritabil - cauze, simptome, tratament

Sindromul colonului iritabil - cauze, simptome, tratament
Sindromul colonului iritabil - cauze, simptome, tratament

Sindromul de colon iritabil a început să fie o afecţiune din ce în ce mai răspândită. Această afecţiune este una dintre cele mai frecvente tulburări intenstinale. Sindromul de colon iritabil este acea afecţiune care are tendinţa să apară în mod repetat, simptomele acestei boli pot să dispară şi apoi să recidiveze.

Aşadar, citeşte mai departe şi află totul despre sindromul colonului iritabil, cauzele, simptomele şi tratamentul indicat pentru tratarea acestuia.

Rolul colonului în organism

Pentru a cunoaşte cât mai bine despre sindromul colonului iritabil, trebuie să ştim despre rolul colonului în organism. Astfel, colonul mai este denumit intenstin gros şi este legat de stomac cu ajutorul intenstinului subţire. La nivelul colonului se întâmplă o diversitate de procese ale digestei, aici are loc procesul de transformare finală a alimentelor.

 

Colonul are un diametru cuprins între 3-8 centrimetri iar lungimea poate să ajungă până la 1,6 metri. Colonul se află în cavitatea abdominală, între stomac şi rect,are rolul de a curăţa organismul de materiile de care nu mai are nevoie.

Pe scurt, funcţia colonului este de a extrage toţi nutrienţii din alimente înainte ca aceştia să fie eliminaţi prin defecaţie.

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil reprezintă cea mai frecventă afecţiune dintre tulburările intenstinale. Conform studiilor, aproximativ 10-15% din populaţia globului suferă de această afecţiune. Sindromul colonului iritabil se manifestă prin contracţii neregulate ale muşchilor intestinali iar reziduurile alimentare se mişcă în colon cu mare greutate.

Astfel, sindromul colonulu iritabil este o afecţiune digestivă şi provoacă balonare, flatulenţă, dureri abdominale şi diaree, aceste simptome apar de obicei înainte de defecare sau după mese.

Cauzele colonului iritabil

De obicei, sindromul colonului iritabil apare din cauza anumitor factori de risc precum cei de mai jos.

  • Alimentaţia

Câteva alimente au fost etichetate ca fiind factori de risc pentru dezvoltarea colonului iritabil.

Toate aceste alimente sunt grupate sub acronimul “ FODMAP ” (Fermentable Oligo-, Di-, Mono- accharides And Polyols). Ei bine, este vorba despre alimentele bogate în fructoză, lactoză, fructo-oligozaharide, fructani, xilitol, sorbitol. Ca de exemplu, caisele, laptele, prunele, dulciurile procesate, varza, fasolea, guma de mestecat, etc.

  • Sedentarismul

Sedentarismul este un alt factor de risc al apariţiei acestei afecţiuni.

Sedentarismul poate avea ca efecte negative creşterea în greutate, apariţia bolilor de inimă şi o multitudine de boli digestive. Mişcarea este foarte importantă, de aceea se recomandă exerciţii fizice pentru o digestie corespunzătoare, fără probleme.

  • Medicamentele

În mod deosebit, antibioticele sunt acele medicamente care duc la favorizarea apariţiei sindromului de colon iritabil.

Antibioticele afectează  flora intenstinala ceea ce denotă apariţia afcetiunii de colon iritabil. De asemenea, utilizarea în exces a medicamentelor antiacide sau laxative poate influenţa procesul digestiv.

Simptomele colonului iritabil

De obicei, simptomele colonului iritabil sunt:

 

  • Episoade de diaree şi constipaţie, pot alterna;

  • Dureri abdominale care dispar prin defecaţie;

  • Senzaţii de balonare, gaze;

  • Greaţă şi oboseală.

Ce investigaţii poţi face pentru depistarea colonului iritabil?

  • Colonoscopie;

  • Teste de laborator;

  • Biopsie;

  • Ecografie;

  • Sigmoidoscopie.

Tratament pentru sindromul colonului iritabil

Pentru a trata un colon iritabil trebuie să ai în vedere schimbarea stilului de viaţă şi abordarea unor tratamente naturiste care să te ajute să previi şi să combaţi toate aceste simptome ale colonului iritabil.

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Horoscop Oana Hanganu pentru ziua de 3 septembrie 2018. Incepem saptamana cu Luna in zodia Gemeni. Cum vor fi afectate zodiile

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies