Sindromul ovarelor polichistice și alimentația. Ce trebuie să evitați și să consumați în cantități moderate

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația

Află din rândurile următoare care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi atunci când te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune des întâlnită în cazul femeilor, care poate avea numeroase efecte negative, atât în privința stării de sănătate, cât și în cazul sănătății emoționale.

De cele mai multe ori, acest sindrom este asociat cu dezechilibre hormonale, care pot duce la creșterea accentuată în greutate. De asemenea, pe lângă tratamentul prescris de către medicul ginecolog, este foarte important să avem o alimentație adecvată pentru a ne vindeca de această afecțiune. Astfel, este un întreg cerc vicios între aceste ovare polichistice și alimentația, iar de aceea, trebuie să avem grijă la alimentele pe care le consumăm pentru a evita apariția acestei afecțiuni, dar și pentru a o trata acolo unde este cazul.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Sonia Burtic, nutriționist, a vorbit despre sindromul ovarelor polichistice și cum poate fi acesta tratat prin intermediul unei alimentații adecvate.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Citește și: Simptomele teribile ale sindromului ovarelor polichstice- Pot sa-ti provoace ingrasare si probleme cu inima

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, sindromul ovarelor polichistice provine dintr-un dezechilibru hormonal și presupune formarea unor chisturi pe ovare.

Sindromul ovarului polichistic este legat de o perturbare hormonală, o creștere a hormonilor androgeni, în special testosteronul în cazul femeilor .”, a spus specialistul în domeniu.  

De cele mai multe ori, sindromul ovarelor polichistice este asociat cu creșterea în greutate fără să se facă exces alimentar, apariția acneei, a unor stări de anxietate și depresie, tulburări la nivelul somnului, urmate de apariția stărilor de insomnie, pilozitate excesivă și dereglări ale

ciclului menstrual.

Printre principalele cauza ale apariției acestei afecțiuni se numără factorul genetic, dar și rezistența la insulină și inflamația, care provin în urma unor obiceiuri alimentare nesănătoase și a unui stil de viață dezechilibrat.

Potrivit specialistului în domeniu, sindromul ovarelor polichistice poate să ducă la numeroase complicații, cum ar fi infertilitatea, hiperglicemia, trigliceridele crescute, colesterolul crescut și acumularea unor grăsimi la nivelul ficatului.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

De aceea, este foarte important ca prin intermediul alimentației să prevenim apariția chisturilor ovariene și în cazul în care ne confruntăm cu această afecțiune, să știm care sunt alimentele pe care trebuie să le consumăm și ce trebuie să evităm. 

Dieta bogată în proteine și fibre

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, atunci când ne confruntăm cu această afecțiune este foarte important să fim atenți la proveniența alimentelor de origine animală.

Putem să mâncăm și carne și ouă, orice proteină animală, dar să avem grijă la proveniență .”, spune specialistul în domeniu.  

În ultimul timp, supermarketurile sunt pline de carne cu hormoni de creștere și antibiotice, care consumată în mod regulat, duce la apariția unor dezechilibre hormonale.

Totodată, este foarte important să introducem în alimentația noastră proteina de origine animală, dar și alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele.

Printre alimentele care trebuie consumate de cel puțin trei ori pe săptămână se numără ouăle, care sunt o sursă foarte bună de proteină animală.  

Este o proteină de foarte bună calitate. Nu ne ferim de ouă. Nu ne afectează, nu ne cresc colesterolul dacă le consumăm în cantitate moderată .”, a spus specialistul în domeniu.

Carbohidrați complecși

Citește și: Bolile de tiroidă și de ficat se văd pe piele

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe și secții de votare- stirilekanald.ro

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația [Sursa foto: freepik]

Pentru rezistența la insulină trebuie să înlocuim carbohidrații rafinați cu cei integrali .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, trebuie să consumăm paste integrale, orez integral și pâine integrală, care conțin carbohidrați complecși ce previn apariția rezistenței la insulină.  

Grăsimi sănătoase

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația [Sursa foto: freepik]

Nu trebuie să ne ferim de grăsimi. Trebuie să alegem grăsimile sănătoase, să evităm prăjelile, sosurile, mâncarea super procesată .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, printre alimentele bogate în grăsimi sănătoase, se numără untul, avocado, dar și nucile și migdalele.

De asemenea, uleiul de măsline și cel de cocos pot fi folosite cu ușurință în pregătirea unor preparate.

Reducerea consumului de lactate

Sindromul ovarelor polichistice și alimentația [Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, este recomandat pe cât posibil să reducem consumul de lactate atunci când ne confruntăm cu sindromul ovarelor polichistice. Totodată, printre alimentele ce provin din lapte și sunt recomandate în cazul persoanelor care au această afecțiune se numără brânza de capră și iaurtul grecesc.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit